Svet

Subota, 08.03.2008.

13:24

Usporen privredni rast u Japanu

Privredni rast u Japanu je usporen zbog visokih cena nafte, građevinskog materijala i pada investicija u stambenoj gradnji.

Izvor: Tanjug

Default images

Martovski izveštaj o kretanima u japanskoj ekonomiji, koji su sačinili eksperti Banke Japana (BOJ), manje je optimističan nego februarski jer bančini stručnjaci ocenjuju da će proizvodnja u martu "biti manje-više stagnantna".

Japanska centralna banka u najnovijoj analizi stanja domaće privrede navodi da korporacijski profiti "ostaju i dalje visoki, mada njihov nivo opada".

Kad je reč o investicijama u stambenu gradnju, koje su oštro smanjene od kada su lane u toj privrednoj delatnosti počeli da se primenjuju stroži propisi, BOJ navodi da su na tom sektoru sada uočljivi "signali oporavka".

Prošlog meseca BOJ je u analizi kretanja domaće ekonomije ukazao da su investicije u stambeni sektor "bitno smanjene". Stručnjaci banke su procenili da su izgledi za dalji privredni rast umereni i da će period usporavanja potrajati još neko vreme.

Japanska bazna inflacija, koja ne obuhvata cene nafte i hrane, uvećana je u januaru za 0,8 odsto, računato prema godišnjem nivou i to je bio četvrti uzastopni mesec u kome je beležen rast tog pokazatelja.

BOJ očekuje da se narednih meseci nastavi tendencija poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda i najvažnijih energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

18 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

21 h

Podeli: