Uemura Shoen - najpoznatija japanska slikarka

Izvor: Svet plus, 23.Apr.2015, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uemura Shoen - najpoznatija japanska slikarka

Uemura Shoen je bio pseudonim jedne od najvažnijih žena u japanskom slikarstvu. 

Njeno pravo ime je Uemura Tsune Shoen, postala je poznata po slikanju prelepih žena u nihoga stilu, iako je proizvodila brojne radove sa istorijskim značajima i tradicionalnim predmetima. Rođena je 23. aprila 1875. godine u malenom gradiću Kijoto. Već kao dete pokazala je talenat za umetnost, a nakon što je uvidela njen talenat, majka je podržavala da nastavi sa svojom umetničkom karijerom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
1941. godine Shoen postaje prva slikarka u Japanu koja se pridržila Imperial akademiji. Njeni najznačajniji radovi nastali su tokom drugog svetskog rata, a među njima su Twilight ( 1941) , Clear Day ( 1941) , Te kasne jeseni (1943 ) , u kojima opisuje žene koje se bave svakodnevnim poslovima , a koji prikazuju snažan osećaj vitalnosti .

Kao i svojim ranijim radovima iz 30-tih godina i ovim ostvarenjima, Shoen je pokazala veštinu korištenje negativnog prostora , s realistično , urednim linijama i mirnom korišćenju boja . Nakon što se ratna situacija pogoršana Shoen je evakuisana iz Kiotoa 1945. godine do predgrađa Nare. 1948. godine dobija prvu japansku prestižnu nagradu, a njeno delo Jo Mae dobija je ocenjena kao jedna od najvažnijih kulturnih dobara Agencije za kulturu. Preminula je 27 avgusta 1949. godine.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.