U Japanu se pojavili leptiri-mutanti

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Japanu se pojavili leptiri-mutanti

20.08.2012. -

U Japanu su se pojavili leptiri-mutanti. Uzrok genetskih promena kod insekata je havarija na atomskoj elektrani Fukušima-1, do koje je došlo u martu protekle godine.

Istraživači iz japanskog univerziteta Rjukju otkrili su mutante kod jedne od najproširenijih u Japanu vrste plavih leptira. Dva meseca posle havarije naučnici su prikupili 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << odraslih leptira po čitavoj teritoriji zemlje i procenili njihovo stanje. Inače nisu otkrivene neke fizičke anomalije, ali je kod nekih mužjaka primećeno smanjenje dužine prednjih krila i promena boje. Osim toga, kod niza leptira ima udublenja na očima. Kod njihovih potomaka je mortalitet premašio normalne pokazatelje za 18 odsto, trećina ženki je ispala nesposobna za reprodukciju. 6 meseci posle katastrolfe, u jesen 2011. godine, naučnici su ponovili eksperiment. Broj leptira-mutanata se povećao dvostruko u odnosu na posmatranja u maju.

Radionuklidi, koji su dospeli u atmosferu posle katastrofe na Fukušimi, izazvali su fiziološke i genetske povrede ove vrste insekata. To je zaključak istraživača. Time su oni potvrdili davno poznatu činjenicu o pogubnim svojstvima radijacije, - ističe biolog Vladimir Karcev.

- Poznato je da je povećana radijacija vodi povećanju mutacija. To je medicinska činjenica. Tome su podložni svi. Pojavilo se mnogo nakaza među ljudima. Izgleda da su insekti mnogo otporniji prema radijaciji, nego ljudi, kao i inače kičmenjaci. Međutim, i oni su podvrgnuti tom uticaju. Oni kod kojih je promenjen genetski aparat, umiru. To retko može biti usklađeno sa životom. Međutim, s obziorom na to da tu ima mnogo leptira, radijacija kao da je učinila mnogo eksperimenata, neki su ispali vitalni.

Na osnovi proučavanja stanja leptira naučnici nameravaju da prognoziraju situaciju zdravlja stanovništva Japana, koje živi blizu havarisane atomske elektrane. Zaključci su tužni. Uzimajući u obzir iskustvo Černobila, lekari očekuju veliki broj ljudskih anomalija tokom nekoliko generacija. Pored mikrofonom je kopredsednik Međunarodnog socijalno-ekonomskog saveza Svjatoslav Zabelin.

- Poznato je da upravo najjači uticaj imaju slabe doze radijacije, jer organizam ih kao da ne primećuje, ne uključuju se zaštitne snage organizma kao odgovor na delovanje. Mežđutim, one utiču na zdravlje čak i odraslog organizama. On je neobrativ. Teritorija je zagađena jednom zauvek. Može da se odande sklanja najzagađenije zemljište, ali su to tehnička sredstva. Kad je zagađeno, onda je zagađeno.

Mada period poluraspada većine izotopa iznosi desetine godina, posledice njihovog pogubnog uticaja na ljudsku sredinu će se osećati vekovima, upozoravaju naučnici.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.