Daleki Istok kontrolišu sa gledišta radijacije

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2012, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleki Istok kontrolišu sa gledišta radijacije

19.08.2012. -

Od pristaništa u Vladivostoku se otisnuo naučno-istraživački brod Profesor Šokaljski sa učesnicima kompleksne ekspedicije za proučavanje radijacione situacije na ruskom Dalekom Istoku. Njihov je zadatak da odrede da li ima nekih promena u odnosu na normalan fon usled havarije na atomskoj stanici Fukušima. U toku meseca dana će stručnjaci vršiti monitoring u centralnom delu Japanskog mora i Kurilsko-Kamčatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rejonu Pacifika.

Istraživanje se vodi pod patronatom Ruskog geografskog društva zajedno sa Ruskim hidrometeorološkim komitetom. To je druga kompleksne ekspedicije za proučavanje radijacionog fona Dalekoistočnog regiona Rusije. Svaki njen učesnik – 15 naučnika – ima svoj zadatak. Za vazdušnu sredinu odgovaraju predstavnici Rosatoma, za morske životinje – Rospotrebnadzor, dok saradnici Roshidrometa će se baviti analizom vode u akvatoriji.

Planira se iskrcavanje stručnjaka na pacifičku obalu ostrva Urup i Paramušir. Biće sprovedena merenja spektra gama-zračenja na terenu radi operativne procene prisustva rezultata emisija sa Fukušime. Takođe će naučnici uzimati uzorke slatke vode, tla, pečuraka, jagoda i lišaja da bi procenili stepen radioaktivnog zagađivanja tih objekata.

Prva ekspedicija, održana posle havarije na japanskoj atomskoj elektrani u aprilu-maju 2011. godine, nije otkrila bitne promene u radijacionoj situaciji na Ruskom Dalekom Istoku. Međutim, posle godinu dana situacija je mogla da se promeni, potrebno je pratiti njenu dinamiku, - kaže učesnik prve i današnje ekspedicije, pripadnik NPO Tajfun Roshidrometa Georgij Artemjev.

U periodu analiza 2011. godine osnovni doprinos radioaktivnom zagađivanju je omogućio atmosferski prenos havarijskih emisija. Narednih godina će osnovni doprinos radioaktivnom zagađivanju će dati prenos emisija strujama severnog dela Pacifika, pre svega Kurosivo. Zato radi korektne procene mogućih posledica havarije na Fukušimi za dalekoistočne obale Rusije neophodno je detaljno proučiti prostorno-dubinsku raspodelu rezultata emisija.

Neophodnost ponovne ekspedicije uslovljava takođe i to, što japanska strane nerado pruža informacije o ekološkoj situaciji u tom regionu posle hvarajie na atomskoj elektrani. Pored toga su Japanci otkrili u rejonu Fukušime leptire-mutante: oni imaju mnogo manja krila i oštećene oči. I to, u svakoj generaciji broj anomalnih insekata je sve veći. otprilike za 20 odsto. To svedoči da je nemoguće proceniti posledice zagađivanja radijacijom odmah posle događaja – radi toga su potrebna stalna dugoročna posmatranja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

U Japanu se pojavili leptiri-mutanti

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 11:39

20.08.2012. -..U Japanu su se pojavili leptiri-mutanti. Uzrok genetskih promena kod insekata je havarija na atomskoj elektrani Fukušima-1, do koje je došlo u martu protekle godine...Istraživači iz japanskog univerziteta Rjukju otkrili su mutante kod jedne od najproširenijih u Japanu vrste plavih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.