Izvor: MozzartSport.com, 27.Feb.2021, 00:28

U Japanu ništa novo: Šampion se zna unapred, ostali se prave "naivni"

Sve je veči jaz između branioca krune Kavasakija i ostatka Džej lige. Kašima, Gamba Osaka, Nagoja, Serezo Osaka, Jokohama Marinos i Tokio se nadaju čudu, a od Inijestinog Kobea nikada ne bude ništa

Posle dvomesečnog raspusta japanski fudbal se vratio na scenu. Nova kampanja Džej lige startovala je jučerašnjim trijumfom branioca krune Kavasakija nad prethodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prvakom Jokohamom Marinos sa 2:0. Ako je i bilo dileme da li čedo Fudžicua, multinacionalnog koncerna specijalizovanog za informatičke tehnologije, može do četvrte titule u poslednjih pet godina, onda je verovatno više nema, imajući u vidu da je sastav Torua Onikija osvojio i Superkup pre nedelju dana pošto je bio uspešniji od Gamba Osake. Pride je, uglavnom, ostao na okupu. I čemu onda, naposletku, mogu da se nadaju ostali rivali? Hajde da vidimo...

Nije iznenađujuće, otuda, što se Japanski Gremio - kako glasi nadimak Kavasakija - smatra za prvog i izrazitog kandidata za lovorike. Prošle sezone je trijumfovao u velikom stilu, poobaravši brojne rekorde i završivši sa čak 18 bodova ispred najbližeg konkurenta. Uspeli su plavo-crni da osvoje najviše bodova u istoriji nadmetanja u Japanu (83), ujedno su postigli najveći broj pogodaka (88), ostvarili najbolju gol-razliku (57), zabeležili rekordni broj pobeda (26) i uzastopnih trijumfa (12).

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Kao glavni protivkandidat viđena je Kašima Antlers, petoplasirana prošle sezone, dok se očekuje da će prošlogodišnji vicešampion Gamba Osaka takođe biti konkurentna u šampionskoj trci. Nagoja i Serezo Osaka završili su prethodnu sezonu na trećem, odnosno četvrtom mestu, dok je Jokohama Marinos završila kao deveta u prošlom mandatu, a kao potencijalno iznenađenje očekuje se Tokio. Novi članovi najjačeg društva su Fukuoka i Tokušima.

Promena formata prvenstva i nebitni Liga kup

Što se formata takmičenja tiče, on je doživeo korekciju. Pandemija virusa korona primorala je rukovodstvo Džej lige da u novu kampanju uđe sa 20 timova, dok je prethodno prvenstvo održano sa 18. Nijedan od sastava iz protekle sezone nije ispao, što će rezultirati da se ove godine broj rundi poveća za četiri. Biće ukupno 38 takmičarskih kola, posle kojih će tri najbolja tima dobit kartu za azijsku Ligu šampiona, dok će poslednja četiri ići u niži rang. Kriterijumi za slučaj da ekipe završe sa istim brojem bodova su sledeći: Gol-količnik, potom veći broj postignutih golova, međusobni duel...

Osim prvenstva, ekipe će na domaćim frontovima igrati Emperor kup i Liga kup. I otuda, važna informacija, kao u većini zemalja, tako ni u Japanu, Liga kup nema glamur Kupa i organizacija više pomaže u pojavi mladih igrača. Većina timova ne obraća mnogo pažnje na to takmičenje, za razliku od Kupa, gde pored karte za azijsku Ligu šampiona postoji i značajna novčana nagrada.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Postoji li opcija da Kavasaki Frontale omane?

Dovoljan je letimičan pogled na brojke iz prošle godine, koje smo već pomenuli, da biste videli zašto se očekuje da Gremio iz okoline Tokija ostane na vrhu. Ne samo da su momci Torua Onikija sakupili 83 boda u prošlom mandatu, već su usput postigli i 88 golova. Povrh toga, Kavasaki se prošle godine pohvalio drugim najboljim defanzivnim rekordom u J1, pretrpevši samo tri poraza u 34 utakmice.

Kavasaki je prvu titulu u istoriji 2017. zahvaljujući gol-razlici, pošto je bio uspešniji od bodovno poravnate Kašime Antlers. Sledeće godine plavo-crni su završili sa 12 bodova ispred drugoplasiranog, a pošto su prošle sezone imali čak 18 bodova više, čini se da se jaz između Kavasakija i ostatka lige samo povećava.

Ekipa u sezonu ulazi, maltene, nepromenjena. Tu je i dalje jedan od najcenjenijih igrača lige Leandro Damijao, prošle godine strelac 13 pogodaka. Jedini vredni gubici su penzionisanje veterana Kenga Nakamure i transfer veznjaka Hidemasa Morite u portugalsku Santa Klaru, a od novajlija vredi napomenuti angažovanje Brazilca Žoaa Šmita, igrača sredine terena, iz Nagoje.

Povratak Kašime na velika vrata

Nijedan tim nije osvojio više titula šampiona u Japanu od Antlersa. Kašima može da se pohvali sa osam pehara prvaka Zemlje izlazećeg sunca između 1996. i 2016. godine, zajedno sa tri vicešampiosnske pozicije. Ali prošle sezone, sastav Antonija Karlosa Zaga završio je na petom mestu, sa 24 boda zaostatka za Kavasakijem.

Tim može da se pohvali uzbudljivim napadačkim opcijama, a Everaldo je istaknuta inostrana zvezda. Ali može da se kosntatuje da je Antlerse izdala odbrana. Primila je 44 pogotka i mora defanzivno da se poboljša ako ozbiljno želi da izazove prvaka za titulu ove godine.

Važan potez je akvizicija brazilskog defanzivnog veznog Dijega Pituke iz Santosa. Još jedan Brazilac, Artur, stigao je iz Al Šababa, dok drugog značajnijeg transfera nije bilo, osim mladih igrača koji će popuniti spisak.

Gamba Osaka želi korak napred

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Gamba Osaka je dvaput završavala kao drugoplasirana od osvajanja titule J1 2014. godine, što znači da je sastav u vlasništvu kompanije Panasonik verovatno jedan od najkonstantnijih timova u državi u poslednjih nekoliko sezona. Međutim, uprkos tome što su u prošlom mandatu završili na drugom mestu, igrali trenera Cunejasua Mijamota na kraju nisu stigli ni blizu Kavasakija.

Popularni Nerazuri imali su uravnoteženu odbranu i napad. Pojačanja u vidu Brazilaca Tijaga Alvesa i Leandra Pereire pojačaće ofanzivni deo, a Korejac Iu Se-Jong centar. Beležimo i jedan važan odlazak. Iskusni napadač Kazuma Vatanabe otišao je u Jokohamu FK.

Nagoja savršena defanzivno, ali napad koči

Prethodna sezona za Nagoju smatra se uspešnom, pošto je tim uspeo da zauzme treće mesto na tabeli i bude u ovogodišnjoj azijskoj Ligi šampiona, među glavnim timovima na kontinentu. Oslonili su se u taboru Grampusa na domaći teren sa 12 pobeda iz 17 utakmica, pokazali su najbolju odbranu u ligi sa 28 primljenih golova na 34 utakmice, što je tri manje od šampiona Kavasakija.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Australijski golman Mičel Langerak ​​sačuvao je mrežu u tačno 50 odsto svojih nastupa, ali na drugom kraju terena Nagoji je očigledno nedostajalo više uspeha, jer je 11 ekipa bilo efiksnije.

Klub u vlasništvu automobilske kompanije Tojota bio je aktivan na tržištu. Iskusni bek Ota otputovao je u Australiju u Pert Glori, kao i 35-godišnji štoper Čiba u Nigatu. Značajan gubitak je odlazak Brazilca Žoaa Šmita, koji je dobio transfer u redove šampiona Kavasakija, dok je zadnji Akijama otišao u Sendai. Stigli su Saito iz Kavasakija, Kakitani i Kimoto iz Serezo Osake, dok je Morišita stigao iz Tosua.

Tagart i stari trener bude Serezo Osaku

Serezo Osaka je osvojio četiri titule i četiri puta bio drugoplasiran između 1968. i 1982. i od tada se klub bori da pronađe put nazad do slave. Protekle sezone bio je četvrtoplasiran sa tri boda manje od trećeplairane Nagoje, ali je i taj učinak okarakterisan kao podvig. I pored toga, odranije je bilo poznato da će španski šef struke Migel Anhel Lotina da napusti klupu, a njegovo mesto zauzeo je nekadašnji strateg Trešnjinog cveta, Brazilac Levin Kulpi.

Tim se mučio da postiže golove u prošlom mandatu, međutim stvari bi mogao da "ispegla" dolazak napadača Sokerosa Adama Tagarta, koji je blistao u korejskom Suvonu.

Može li Jokohama Marinos da se ugleda na 2019?

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Jedina ekipa koja je sprečila Kavasaki da osvoji titulu u protekle četiri sezone je Jokohama Marinos. Protekle sezone tim kojim rukovodi automobilska kompanija Nisan, uz učešće Siti Fudbal Grupe, verovaće u poboljšanje posle prošlosezonskog razočaravajućeg devetog mesta.

Puleni Angelosa Postekoglua, koji kreće u četvrti mandat na klupi Marinosa, bili su drugi najefikasniji tim lige, postigavši 69 golova. Ali, Trikolori su primili čak 59, i samo su tri strane bile neuspešnije u tom parametru.

Pozajmice Erika iz Palmeirasa, Žuniora Santosa iz Kašive i Edgara iz Baije su istekle. Iz potonjeg tima stiglo je krilo Elber, dok je iz Vitorije doveden centralni napadač Leo Seara.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tokio bi da poremeti poredak

Tokio je zabeležio svoj najbolji učinak ikada u Džej ligi tokom 2019. Završio je na drugom mestu u konačnom plasmanu, a tim iz glavnog grada Japana prošle godine pao je na šesto mesto. I pored toga ovaj sastav ima dovoljno razloga za optimizam.

Tokom minule sezone momci Kenta Hasegave osvojili su Liga kup, a posle dolazaka Takuje Aokija iz Urave, Brazilca Leandra iz Kašive i Rjome Vatanabea iz Jagamate. Veliki transfer crveno-plavi su napravili angažovanjem štopera Bruna Uvinija, koji je ranije igrao u Sao Paulu, Napoliju i Al Nasru.

Kobeov zvezdani tim

Ne može se poreći da Visel Kobe može da se pohvali timom sa najviše zvezda u J1 ligi. Andres Inijesta je osvojio svaki veliki trofej koji fudbal nudi, dok ni Tomasu Vermelenu nije potrebno posebno predstavljanje. Ipak, klub nikada nije osvojio titulu prvaka u Japanu, a ako nešto bitno ne promeni, popularne Krave će morati još dosta da sačekaju na lovorike Džej lige.

Ekipa Acuhira Mijure završila je sezonu na 14. poziciji prošle sezone, na devet bodova ispred poslednjeg. Kobe možda ima zvezde velikog imena, ali šanse da osvoji titulu 2021. godine nisu baš velike. Mora se priznati da Kobe ima ekipu s potencijalom, naročito jer je Inijesta ostao. U tim su stigli brazilski napadač Linkolna iz Flamenga, potom golman Hirošime Hironaga, dok je desni bek Sakurauči napustio Ivatu zbog Visela.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Trio brani čast Srbije

Čast Srbije braniće kormilar Saporoa Mihailo Petrović, koji je opstao na kormilu ekipe pošto je završio na 12. mestu minule sezone. Rođeni Lozničanin u Japanu je već 15 godina i krajem minule sezone postao je prvi strani šef struke koji je ostvario 200 pobeda u najjačem rangu Zemlje izlazećeg sunca. Petrović je pre Saporoa predvodio Hirošimu i Uravu, a poznat je po napadačkom stilu i uživa podršku uprave i navijača.

Srpski štoper Dušan Cvetinović od 2018. je u japanskom fudbalu, kada je zadužio opremu Jokohame Marinos, da bi protekle godine prešao u redove novajlije u Džej ligi Tokušime Vortis. Pored njega golman Nedeljko Stojišić pod ugovorom je sa Sendaijem.

JAPAN 1 - 1. KOLO

Petak

Kavasaki - Jokohama Marinos 2:0 (2:0)

Subota

06.00: (2,30) Oita (3,05) Tokušima (3,15)

06.00: (1,65) Hirošima (3,60) Sendai (5,10)

06.00: (1,85) Saporo (3,45) Jokohama FK (4,00)

06.00: (3,00) Urava (3,20) Tokio (2,30)

07.00: (2,80) Šonan (3,00) Sangan (2,55)

07.00: (1,60) Kašima (3,80) Šimicu (5,20)

08.00: (2,40) Serezo Osaka (3,20) Kašiva (2,85)

09.00: (2,75) Kobe (3,25) Gamba Osaka (2,45)

Nedelja

05.00: (3,70) Fukuoka (3,25) Nagoja (2,00)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.