Trumpove najave spustile azijske indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Avg.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trumpove najave spustile azijske indekse

TOKIO - Na azijskim burzama u petak su cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je ulagače zabrinula najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da priprema daljnji korak u trgovinskom ratu s Kinom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,8 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,9 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Bloomberg je u četvrtak navečer izvijestio da predsjednik Trump kani uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda već početkom idućega tjedna, prije nego što se očekivalo.

„Dosad je Trump učinio sve što je najavljivao. Premda postoje sumnje da američki trgovinski predstavnici mogu uvesti nove carine tako brzo, ulagači se plaše eskalacije trgovinskog rata", kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

U intervjuu Bloombergu Trump je zaprijetio i izlaskom SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije, ako se ne promijeni, a kazao je i da prijedlog Europske unije u vezi ukidanja carina na automobile nije dovoljno dobar.

Pritom je kazao da su trgovinske politike EU-a ′gotovo isto tako loše kao i kineske′.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks četiri dana zaredom dosezali najviše razine u povijesti.

Posljednjih dana tržište su podržavale dobre vijesti o napretku pregovora između SAD-a, Meksika i Kanade o promjenama uvjeta iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). SAD i Meksiko postigli su sporazum, a ulagači se nadaju da će se i Kanada do roka u petak pridružiti sporazumu.

To bi u osnovi značilo da će se nastaviti trilateralni sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine, a sada bi se promijenili uvjeti novog sporazuma.

No, to je zbog moguće eskalacije trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga palo u drugi plan.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,74 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,43 boda.

Pritom je cijena dolara prema japanskom jenu pala s jučerašnjih 111,60 na 111,00 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo na 1,1665 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1695 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon nekoliko dana rasta. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,3 posto, na 77,50 dolara. Za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena pala na 70,05 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.