TOKIO TRAŽI HITNO OSLOBAĐANJE JAPANSKOG DRŽAVLJANINA! Kina odgovorila: Postupićemo u skladu sa zakonom

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2023, 18:05

TOKIO TRAŽI HITNO OSLOBAĐANJE JAPANSKOG DRŽAVLJANINA! Kina odgovorila: "Postupićemo u skladu sa zakonom"

Peking je uhapsio 17 japanskih državljana

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izjavio je danas u Pekingu da je Tokio uložio protest zbog nedavnog hapšenja državljanina Japana, osumnjičenog za špijunažu i zatražio od Kine da ga pusti na slobodu.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang, sa kojim je danas razgovarao Hajaši, saopštio je da će Kina u slučaju uhapšenog Japanca "postupati u skladu za zakonom", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi Kjodo njuz. Japanska agencija navodi da je od 2014. godine, kada je u Kini stupio na snagu Zakon o kontrašpijunaži i novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti, Peking uhapsio 17 japanskih državljana.

Hajaši je ovim povodom tražio od Kine da obezbedi fer i bezbedno okruženje za japanske državljane i kompanije, ali nije naveo kako je Peking reagovao na te zahteve. Japanski ministar je izrazio zabrinutost zbog zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Kine blizu granica Japana, kao i zbog kineskih aktivnosti u Istočnom kineskom moru blizu ostrva Senkaku, koja kontroliše Japan.

Peking je upozorio Tokio da se ne meša u pitanje Tajvana i "da ni na koji način ne podriva suverenitet Kine." Tajvan je "srž kineskih nacionalnih interesa", naveo je Peking. Ministri spoljnih poslova Japana i Kine su se složili da rade na obnovi triletralnih razgovora u koje bi bila uključena i Južna Koreja, izjavio je Hajaši, prenosi Rojters.

Obe zemlje su se složile da je važno da se nastavi dijalog o raznim pitanjima, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti, dodao je on. Dvodnevna poseta Hajašija Kini je prva poseta jednog japanskog ministra spoljnih poslova Kini od decembra 2019. godine. Hajaši se danas sastao i sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem i premijerom Li Ćijangom.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.