TOKIO I NATO ALIJANSA IMAJU NOVI PLAN: Japanski ambasador otkrio detalje, Rusiju i Kinu više neće ispuštati iz vida

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2023, 18:26

TOKIO I NATO ALIJANSA IMAJU NOVI PLAN: Japanski ambasador otkrio detalje, Rusiju i Kinu više neće ispuštati iz vida

Plan uključuje i Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland

Japan radi na otvaranju kancelarije za vezu NATO-a u Tokiju, izjavio je danas japanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kodži Tomita.

On je time potvrdio da alijansa predvođena SAD planira da otvori takvu kancelariju, svoju prvu u Aziji, kako bi olakšala konsultacije u regionu, preneo je Rojters.

- To samo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od segmenata na kojem radimo u vezi sa jačanjem našeg partnerstva - rekao je on i dodao da nema nikakvu konačnu potvrdu za to, ali da se uveliko radi na tome.

Kancelarija za vezu omogućiće komunikaciju alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija.

- Imamo kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici ih redovno procenjuju, kako bi osigurali da najbolje služe našim potrebama - rekla je ranije portparol NATO-a Oana Lungesku.

Dodala je da NATO ima blisko partnerstvo sa Japanom koje nastavlja da se unapređuje.

- Praktična saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući sajber odbranu, pomorsku bezbednost, nauku i tehnologiju, bezbednost ljudi, humanitarnu pomoć, kao i pomoć u katastrofama - istakla je ona.

Navodi se da bi predložena kancelarija trebalo da bude otvorena sledeće godine u Tokiju, ali se još pregovora o detaljima, poput toga da li će Japan obezbediti prostor ili će ga finansirati NATO. Alijansa ima slične kancelarije za vezu u Njujorku, Beču, Ukrajini i drugim mestima.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan u januaru i obećao sa premijerom Fumijom Kišidom da će ojačati veze u suočavanju sa "istorijskim bezbednosnim izazovima", misleći na napad Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NATO I JAPAN JAČAJU SARADNJU Otvara se kancelarija za vezu sa Alijansom u Tokiju, prva u Aziji

Izvor: Blic, 10.Maj.2023, 11:16

Japan radi na otvaranju kancelarije za vezu NATO-a u Tokiju, izjavio je u utorak japanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kodži Tomita.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.