TIHI OKEAN SE OPORAVLJA Posle nesreće u Fukušimi polovina riba bila opasno radioaktivna

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TIHI OKEAN SE OPORAVLJA Posle nesreće u Fukušimi polovina riba bila opasno radioaktivna

Nivo radioaktivnost Tihog okeana se vraća u normalu pet godina posle nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani u Fukušimi, piše u studiji objavljenoj danas.

Jak zemljotres i cunami koji je usledio, razorili su 11. marta 2011. područje Tohoku i izazvali havariju nuklearne centrale Fukušima i jedno od najvećih zagađenja radioaktivnošću u okeanima do sada.

Pročitajte još

Nekoliko dana posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te nesreće, dok se reaktor sve više pregrevao, morala je u okean biti ispuštena voda iz sistema za hlađenje, iako je bila visoko radioaktivna.

Nevladina međunarodna organizacija, Naučni komitet za istraživanje okeana saopštila je danas, pet godina posle Fukušime, da je koncentracija radioaktivne supstance u Tihom okeanu opala, a stigla je do suprotne strane tog okeana, do obale SAD.

U izveštaju piše da je posle nesreće radioaktivnost Pacifika bila nekoliko desetina miliona puta iznad normale, a da se sada vratila skoro na potpunu normalu.

- Skoro polovina uzoraka riba iz okeana blizu Fukušime je 2011. godine bila je opasno radioaktivna. Ta stopa je 2015. godine znatno opala - izjavio je koautor istraživanja Pir Mask.

Međutim, radioaktivno zagađenje živih organizama u Tihom okeanu blizu Fukušime i dalje je veoma visoko.

Za potrebe tog istraživanja je analiziran nivo cezijuma koji je nusprodukt nuklearne enrgetike, lako se rastvara u vodi i smatra se idealnim merilom količine nuklearnog materijala u okeanima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tihi okean se oporavlja posle nesreće u Fukušimi

Izvor: B92, 04.Jul.2016

Nivo radioaktivnost Tihog okeana se vraća u normalu pet godina posle nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani u Fukušimi, piše u studiji objavljenoj danas...Jak zemljotres i cunami koji je usledio, razorili su 11. marta 2011. područje Tohoku i izazvali havariju nuklearne centrale Fukušima i jedno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.