TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA Prva plutajuća vetrenjača obezbediće struju za 20 HILJADA KUĆA!

Izvor: Blic, 24.Jul.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA Prva plutajuća vetrenjača obezbediće struju za 20 HILJADA KUĆA!

Prva plutajuća vetrenjača postavljena je kod severoistočne obale Škotske. Revolucionarna tehnologija omogućiće skupljanje energije vetra u dubokim vodama, piše BBC.

Plutajući vetropark Hajvind postavljen je probno, a obezbediće struju za 20.000 domova.

Proizvođač Statoil očekuje da će energija iz turbine biti jednaka, ili će nadmašiti trenutni prinos. Nadaju se profitu, posebno u Japanu i na zapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obali SAD, gde ima dubokih voda.

Za sada je jedna džinovska turbina već postavljena na mesto, dok još četiri čekaju u norveškom fjordu. Iako su ove turbine sada skupe, Statoil veruje da će se troškovi drastično smanjiti u budućnosti.

Prva plutajuća vetrenjača, uključujući elisu, visoka je 175 metara. Teška je 11.500 tona. U kućište postavljeno iza elise mogu stati dva autobusa na sprat. Svaka elisa duga je 75 metara, što je skoro dužina krila “erbasa”. Turbine mogu da funkcionišu u vodama dubine do kilometar.

Iz Statoila navode da elise imaju revolucionarni softver, koji drži kulu uspravnom zatežući elisu da ublaži pokrete vetra, talasa i struja. Projekat Hajvind sprovodi se u saradnji sa firmom iz Abu Dabija “Masdar”.

Plutajuće turbine mogu postaviti novu granicu u polju energetike, ukazuje BBC, dodajući da naučnici upozoravaju da su investicije u dodatne nove tehnologije hitno potrebne kako bi vlade smanjile emisije štetnih gasova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.