Srbija bi mogla još da se zaduži

Izvor: B92, 03.Sep.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija bi mogla još da se zaduži"

Beograd -- Troškovi zaduživanja Srbije, koji su u poslednje dve nedelje na najvišem nivou, mogli bi dodatno da porastu kažu analitičari.

To bi se dogodilo ukoliko Međnarodni monetarni fond nastavi da odlaže kreditni program vredan 1,3 milijarde dolara, ocenili su analitičari britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke Nomura.

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021, skočile su 31. avgusta na 7,10 sa 6,45 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, koliko su iznosile pre opštih izbora održanih 6. maja, a dinar je istovremeno oslabio za 5,5 odsto prema evru, spustivši se 10. avgusta na rekordno nizak nivo, prenosi agencija Blumberg.

Zvaničnici MMF-a sastaće se sredinom septembra sa vladom i centralnom bankom u Beogradu, da bi razgovarali o izmeni zakona o centralnoj banci, koji nameće parlamentarnu kontrolu te institucije, kao i da bi procenili napredovanje Srbije u obećanom kresanju javnog duga i potrošnje.

Nakon izbora u Srbiji, dinar je četvrti na listi 178 valuta sa najlošijim rezultatima, koju Blumberg sastavlja na osnovu kretanja svetskih valuta.

Investitori će "pomno pratiti planove fiskalne konsolidacije, kao i to da li će ih odobriti MMF", izjavila je ekonomista za tržišta u usponu HSBC Agata Urbanska, dodajući da će, "u suprotnom, ulagači želeti da im se plati za veći rizik na koji pristaju".

MMF, koji se pridružio kritikama Svetske banke i EU u vezi sa zakonom o centralnoj banci Srbije, već je zamrznuo program kreditiranja zbog zabrinutosti oko fiskalne politike Beograda, kome bi mogao da uskrati i daljnju podršku, pa bi vlada mogla biti primorana da finansijsku pomoć potraži na drugom mestu.

Beograd već razmatra izdavanje novih obveznica na evropskom tržištu u pokušaju da obezbedi do dve milijarde evra, potrebne da se osigura isplata zarada u javnom sektoru, penzija i socijalne pomoći, kao i da se otplate krediti.

Kamatne stope na srpske evroobveznice (koje Srbija emituje na evropskom tržištu) porasle su 24. avgusta na 7,026 sa 6,908 odsto iz 1. avgusta, kada su vladajuće partije najavile plan izmene zakona o centralnoj banci.

Srpska ekonomija prolazi kroz drugu recesiju u poslednje tri godine, a prema prognozi centralne banke, ove godine će takođe biti zabeležen negativan privredni rast od jedan odsto. Fiskalni deficit skočio je na 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na planiranih 4,25 odsto, dok je javni dug krajem juna dostigao 54,7 odsto, premašivši zacrtanu granicu od 45 odsto BDP-a.

Bonitetna agencija "Standard i Purs" snizila je 7. avgusta kreditni rejting Srbije na BB- sa BB, dok je agencija "Fič" 16. avgusta revidirala svoju prognozu na negativnu.

Srbija je ostavila plan izdavanja evroobveznica otvorenim, budući da ministar finansija Mlađan Dinkić želi da smanji zaduživanje u zemlji, gde vlada plaća prinose i do 15 odsto na dinarske obveznice.

Prema podacima koje je prikupio Blumberg, u septembru i oktobru na naplatu dospevaju zapisi vredni 53,3 milijarde dinara (570,68 miliona dolara), od ukupno 85,4 milijarde dinara, koliko treba da bude otplaćeno u decembru.

Dinkić priprema predlog dopunskog budžeta za 2012, a pozvao je MMF da učestvuje u izradi nacrta budžeta za 2013.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.