Sledi povećanje akciza na cigarete

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi povećanje akciza na cigarete

Nova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, moraće radi približavanja Evropskoj uniji da povećaju akcize na cigarete zbog usklađivanja sa evropskim standardima, saopštila je kompanija Džapan tabako internešenel (Japan Tobaco International).

Nova EU Direktiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Potpredsednik kompanije Džapan tabako internešenel Kristijan Kring je u Bečićima, na sastanku guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope, ocenio da je sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda.

"Predvidiv, postepen i regionalno izjednačen rast akciza u celom regionu uslov je za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama. To se može osigurati donošenjem akciznih kalendara koje bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji s duvanskom industrijom", rekao je Kring.

Prema njegovom mišljenju, svrha akciznog kalendara je da unapred reguliše povećanje akciza u periodu od tri do pet godina, čime bi bili osigurani stabilni prihodi za državu i predvidivo poslovno okruženje.

"U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžete, kao što se desilo novo-pridruženim članicama EU. Nadamo se da će vlade zemalja Zapadnog Balkana izbeći takav scenario u saradnji s duvanskom industrijom koje imaju iskustvo u poslovanju u Evropskoj uniji", poručio je Kring.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.