Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Avg.2015, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja uvodi novu vremensku zonu

Severna Koreja saopštila je danas da će ustanoviti sopstvenu vremensku zonu i sledeće sedmice vratiti sad unazad za 30 minuta.

Lokalno vreme u Severnoj i Južnoj Koreji i Japanu je isto od kada je Koreja kao jedna država bila pod vladavinom Japana od 1910. do 1945. godine.

U izveštaju državne novinske agencije KCNA navodi se da uvođenje "Pjongjang vremena" ima za cilj iskorenjivanje zaostavštine japanskog kolonijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << vremena.

Nova vremenska zona biće ustanovljena 15. avgusta, na 70. godišnjicu oslobođenja Koreje od Japana na kraju Drugog svetskog rata. Koreja je po oslobođenu podeljena na Južnu i Severnu.

Mnogi Korejci s obe strane granice i dalje osećaju mržnju prema Japanu zbog okupacije. Stotine hiljada Korejaca je bilo primorano da se tokom rata bori na prvim linijama fronta, da radi u robovskim uslovima a žene su morale da se prostituišu u javnim kućama kojima je upravljla japanska vojska, prenosi Asošijeted Press (AP).

Južna Koreja koristi istu vremensku zonu kao Japan jer smatra da je praktičnije i u skladu s međunarodnom praksom.

Ministarstvo Južne Koreje za ujedinjene saopštilo je danas da bi promena vremenske zone mogla da izazove manje poremećaje u industrijskom parku u pograničnom gradu Kaesong kojim rukovode obe zemlje i da negativno utiče na druge zajedničke poslove.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.