Severna Koreja uspešno ispalila još jednu balističku raketu: Pjongjang za danas najavio objavu “specijalnog saopštenja”

Izvor: Telegraf.rs, 04.Jul.2017, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja uspešno ispalila još jednu balističku raketu: Pjongjang za danas najavio objavu “specijalnog saopštenja”

Severna Koreja opet ispalila balističku raketu prema Japanu, saopštili su zvaničnici Južne Koreje i dodali da je raketa pala u Japansko more. Zvanični Severne Koreje saopštili su da je testiranje interkontinentalne rakete bilo uspešno.

Jutrošnja proba je jedna u nizu zabranjenih aktivnosti Severne Koreje prema ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN kojima je zabranjen nuklearni i balistički program te zemlje. To je dokaz da Severna Koreja i pored zabrane radi na proizvodnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << raketa koje bi mogle da stignu do američkog kopna.

Proba je sprovedena na dan kada se u SAD obeležava nacionalni praznik Dan nezavisnosti i nekoliko dana posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i njegovo južnokorejskog kolege Mun Džae-ina koji je bio posvećen pretnji iz Severne Koreje.

Balistička raketa ispaljena je iz provincije Pjongan Nord i letela je prema Japanu, saopštile su vlasti u Seulu. Takođe, danas se očekuje i "specijalno saopštenje" severnokorejske vlade, koje su najavile za tamošnje agencije, ali niko ne zna o kakvom se zapravo saopštenju radi.

Foto: Tanjug/AP/KRT

Američki Pentagon saopštio je da je u pitanju raketa srednjeg dometa i da je letela neobično dugo, 40 minuta, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa prešla oko 930 kilometara. Raketa je pala u more na oko 200 nautičkih milja od japanske obale, navela je japanska vojska.

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je "teško verovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo da trpe", nekoliko sati nakon što je Severna Koreja lansirala najnoviju balističku raketu, prenosi Rojters.

- Možda će Kina preduzeti ozbiljne korake prema Severnoj Koreji i okončati ove gluposti jednom za svagda - napisao je Tramp na toj društvenoj mreži.

Bela kuća nije zvanično reagovala na raketnu probu Pjongjanga.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Šinzo Abe, ocenio je da je tom probom pretnja povećana.  Abe je dodao da će na marginama samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja "G 20" krajem nedelje u Hamburgu biti održan sastanak zvaničnika Japana, SAD i Južne Koreje, gde će se razgovarati o novim pretnjama koje stižu sa severa korejskog poluostrva.

Japanski premijer pozvao je predsednike Kine Si Djinpinga i Rusije Vladimira Putina da preduzmu dodatne mere protiv pretnje koju predstavljaju nuklearne i balističke probe Severne Koreje.

Severna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

(Telegraf.rs/ Beta)


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Pjongjang: Uspešno testirana interkontinentalna raketa

Izvor: Beta, 04.Jul.2017

 Severna Koreja saopštila je danas da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu, što je ključni korak ka ispunjenju cilja te države da bude u stanju da pogodi kopnenu teritoriju SAD."Istorijsko" lansiranje rakete "Hvasong-14" posmatrao je i lider Severne Koreje Kim Džong-un koji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.