Severna Koreja lansirala raketu dugog dometa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja lansirala raketu dugog dometa

PJONGJANG - Severna Koreja lansirala je raketu dugog dometa uprkos međunarodnim upozorenjima, javila je mreža Bi-Bi-Si. Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Japan i Južna Koreja oštro su osudili Severnu Koreju zbog jutrošnjeg lansiranja rakete dugog dometa, dok su Rusija i Kina pozvale na mir i uzdržanost.

Raketa je lansirana sa poligona Musudan-ri, na severoistoku zemlje.

Si-En-En javlja da je prvi deo rakete pao u okean između Korejskog poluostrva i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.

Severna Koreja saopštila je da je lansirala satelit u orbitu i da je to deo mirovnog svemirskog razvoja, ali njeni susedi veruju da je reč o paravanu za lansiranje rakete dugog dometa.

Međunarodna zajednica osudila je lansiranje rakete, a američki predsjednik Barak Obama poručio je Pjongjangu da se "uzdrži od daljih provokacija".

"Severna Koreja ignorisala je svoje međunarodne obaveze, odbacila nedvosmislene pozive na uzdržanost i dalje sebe izolovala od zajednice država", rekao je Obama u pisanom saopštenju.

Japan je ocenio ovaj potez "veoma žalosnim", dok Južna Koreja smatra da lansiranje predstavlja kršenje rezolucije UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da potez Severne Koreje ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, što je i ocena EU, dok su Kina i Rusija pozvale sve strane na uzdržanost.

Savet bezbednosti UN odobrio je zahtev Japana za vanrednom sednicom koja će biti održana danas u Njujorku.

Japan je saopštio da nije pokušavao da presretne raketu. Neimenovani izvor u Južnoj Koreji rekao je agenciji Jonhap da je raketa nosila satelit.

Svetske sile osudile Severnu Koreju zbog lansiranja rakete

Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Japan i Južna Koreja oštro su osudili Severnu Koreju zbog jutrošnjeg lansiranja rakete dugog dometa, dok su Rusija i Kina pozvale na mir i uzdržanost.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da lansiranje rakete ne doprinosi naporima za osiguranje mira i stabilnosti regiona i pozvao Pjongjnag da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti.

EU je saopštila da snažno osuđuje Severnu Koreju zbog lansiranja rakete i pozvala vlasti u Pjongjangu da suspenduju sporni nuklearni program i upotrebu balističkih raketa.

"Ove akcije unose dodatnu napetost u stabilnost u regionu u trenutku kad nerešeno nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu zahteva rad na uzajamnom poverenju", saopštilo je češko predsedništvo EU.

Kina je pozvala na mir i uzdržanost posle poteza severnokorejskih vlasti, preneo je Rojters.

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i pokazati uzdržanost i zajedno sačuvati mir i stabilnost u regionu", kaže se u saopštenju portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Đianga Jua, u kome je navedeno da Pjongjang nije lansirao raketu dugog dometa, već "eksperimentalni komunikacioni satelit".

Poput Kine, i Rusija je pozvala na mir i uzdržanost

"Proveravamo da li lansiranjem nisu prekršene određene rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da vode eskalaciji tenzija na Korejskom poluostrvu", navedeno je u saopštenju portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova koje je prenela agencija RIA Novosti.

Japanski premijer Taro Aso ocenio je da je potez Severne Koreje "ekstremno provokativan i da se preko njega ne može preći".

On je naveo da lansiranje rakete predstavlja jasno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se Severnoj Koreji zabranjuje bilo kakva aktivnost sa balističkim raketama.

SAD i Južna Koreja su prethodno osudile Severnu Koreju i pozvale je da se uzdrži od daljih provokativnih koraka.

"Ovim provokativnim činom, Severna Koreja je ignorisala svoje međunarodne obaveze, odbacila nedvosmislene pozive na uzdržanost i dalje se izolovala od zajednice naroda", naveo je Obama u saopštenju iz Praga, gde se trenutno nalazi, a koje je objavila Bela kuća.

"Ne možemo a da ne izrazimo naše žaljenje i razočaranje što je Severna Koreja prouzrokovala tako tešku pretnju po mir na Korejskom poluostrvu i u svetu, ispalivši raketu dugog dometa u trenutku kada celokupan svet ujedinjuje napore da se prevlada globalna ekonomska kriza", rekao je portparol predsedničke kancelarije Li Dong-kvan.

Severna Koreja je, međutim, saopštila da njeno lansiranje "satelita" neće predstavljati "nikakav problem" i da se tim potezom ne krše rezolucije UN.

Severnokorejska agencija KCNA prenela je da je Pjongjang u dva časa i 29 minuta po srednjeevropskom vremenu uspešno lansirao komunikacioni satelit u orbitu i da on sada kruži oko Zemlje.

Neimenovane diplomate Ujedinjenih nacija prenele su da će Savet bezbednosti UN večeras u 19 časova po srednjeevropskom vremenu održati vanrednu sednicu na kojoj će SAD i Japan podneti rezoluciju u kojoj se osuđuju vlasti Severne Koreje, a svetske sile pozivaju na pooštravanje postojećih sankcija UN Pjongjangu.

Vest da je Severna Koreja lansirala raketu dugog dometa "taepodong-2" stigla je iz Japana, koji je saopštio da je ta zemlja jutros lansirala višestepenu raketu koja je prešla preko njegove teritorije.

"Projektil koji je danas lansiran iz Severne Koreje izgleda da ide ka Pacifiku", saopšteno je iz kancelarije japanskog premijera.

Pjongjang je ranije najavio da "između subote i srede" planira lansiranje telekomunikacionog satelita.

Japan je ranije rasporedio rakete "patriot" i odbrambene vazduhoplovne snage na dve lokacije, iznad kojih bi trebalo da bude putanja severnokorejske rakete, kao i na tri mesta u zoni Tokija, za slučaj da bude potrebno intervenisati.

Češka u ime EU osudila lansiranje severnokorejske rakete

Češka je danas u ime Evropske unije kojom predsedava osudila lansiranje "eksperimentalnog satelita za komunikacije" od strane Severne Koreje.

Evropska unija kategorično osuđuje lansiranje "eksperimentalnog satelita za komunikacije" kao kršenje Rezolucije 1718 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju na sajtu češkog predsedništva EU.

EU je upozorila Severnu Koreju da taj njen čin podiže tenzije u regionu u momentu kada nerešena tema nuklearnog naoružanja i energije na Korejskom poluostrvu zahteva pojačani obostrani rad na stvaranju poverenja.

Češka je u ime EU pozvala Severnu Koreju da se uzdrži od svih baktivnosti iz svog programa razvoja balističkih raketa i da se odrekne svog nuklearnog oružja i nuklearnog programa i to na način da to može da se verodostojno proveri.

Lansiranje severnokorejskog satelita naći će se danas na zahtev Japana na dnevnom redu vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti UN.

Obaveštajne službe Južne Koreje, Japana i SAD veruju da je lansiranje satelita samo maska za test balističke rakete dugog dometa tepedong 2.

Američki predsednik Barak Obama lansiranje tog satelita označio je kao kršenje Rezolucije 1718 Saveta bezbednost UN i ugrožavanje Severo-istočne Azije i međunarodnog mira i bezbednosti, saopštio je američki Stejt department, prenose danas češki mediji.

Obama koji danas u Pragu želi sa trga ispred zamka Hradčani da uputi Evropljanima poziv da zajedno grade svet bez nuklearnog oružja pozvaoje Severnu Koreju da se u potpunosti podredi rezolucijama Saveta bezbednosti i uzdrži daljih provokacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.