Sastanak 7 najrazvijenijih zemalja sveta: Goruća pitanja na stolu

Izvor: B92, 14.Apr.2023, 17:36

Sastanak 7 najrazvijenijih zemalja sveta: Goruća pitanja na stolu

Ministri spoljnih poslova G7 okupiće se sutra u Japanu gde će govoriti o bezbednosti Evrope i Indo-Pacifika, u pozadini rata u Ukrajini i sve dominantnije Kine.

"O bezbednosti Evrope i Indo-Pacifika ne može se razgovarati odvojeno - oni su međusobno isprepleteni", rekao je neimenovani zvaničnik japanskog Ministarstva spoljnih poslova govoreći o predstojećem sastanku, preneo je Rojters.

Sastanak koji uključuje ministre iz SAD, Japana, Nemačke, Britanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuske, Kanade, Italije i predstavnike Evropske unije biće uvod u samit lidera u Hirošimi sledećeg meseca, čiji će domaćin biti premijer Fumio Kišida.

Kišida je prošlog meseca posetio Ukrajinu. Tamošnji rat izazvao je redak izliv podrške Japana Ukrajini, navela je agencija.

"Deo razloga zašto je Japan tako snažno podržao Ukrajinu je zato što žele širu zapadnu podršku kada je reč o pitanju istočne Azije", rekao je Džejms D. Braun, profesor političkih nauka na Univerzitetu Templ u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Japan,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.