SZO: Japan da kontroliše hranu

Izvor: B92, 21.Mar.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Japan da kontroliše hranu

Ženeva -- SZO saopštila da Japan mora što pre da zabrani prodaju prehrambenih proizvoda koji potiču iz okoline oštećenog nuklearnog kompleksa Fukušima.

Svetska zdravstvena organizacija je naložila utvrđivanje količine radioaktivnih čestica koju sadrže prehrambeni proizvodi.

Portparol SZO Gregori Hartl izjavio je da radioaktivne čestice iz hrane mogu da se akumuliraju u organizmu i da zato predstavljaju veći rizik po zdravlje ljudi od radioaktivnih čestica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vazduhu, koje se rasprše u roku od nekoliko dana.

"Japan će brzo morati da donese odluku o potpunom prestanku upotrebe hrane koja potiče iz područja za koja se smatra da su ugrožena radijacijom", kazao je Hartl, preneo je AP.

SZO nema svoje stručnjake za radijaciju u Japanu i kaže da svaku odluku mora doneti isključivo japanska vlada.

Problemi u nuklearnom kompleksu počeli su kada su posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale, koji je 11. marta pogodio severoistok i istok Japana, usled nestanka struje prestali da rade sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora, koliko ih ima u Fukušimi.

Francuska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je danas da će lokalna kontaminacija iz Fukušime predstavljati problem narednih nekoliko decenija, nagoveštavajući da postoji opasnost da se kontaminirana zona proširila van kruga od 20 kilometara oko tog nuklearnog postrojenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan: Radioaktivne supstance u morskoj vodi oko Fukušime

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Mar.2011

U morskoj vodi u okolini nuklearne centrale Fukušima izmeren je povišen nivo radioaktivnih supstanci, saopštila je u ponedeljak kompanija Tokio elektrik (TEPCO). Izmereni nivo joda je 24,8 puta veći od dozvoljene norme koju je odredila japanska vlada, navela je kompanija. Predstavnik kompanije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.