Ponedeljak, 21.03.2011.

18:39

SZO: Japan da kontroliše hranu

SZO saopštila da Japan mora što pre da zabrani prodaju prehrambenih proizvoda koji potiču iz okoline oštećenog nuklearnog kompleksa Fukušima.

Izvor: Tanjug

Default images

Svetska zdravstvena organizacija je naložila utvrđivanje količine radioaktivnih čestica koju sadrže prehrambeni proizvodi.

Portparol SZO Gregori Hartl izjavio je da radioaktivne čestice iz hrane mogu da se akumuliraju u organizmu i da zato predstavljaju veći rizik po zdravlje ljudi od radioaktivnih čestica u vazduhu, koje se rasprše u roku od nekoliko dana.

"Japan će brzo morati da donese odluku o potpunom prestanku upotrebe hrane koja potiče iz područja za koja se smatra da su ugrožena radijacijom", kazao je Hartl, preneo je AP.

SZO nema svoje stručnjake za radijaciju u Japanu i kaže da svaku odluku mora doneti isključivo japanska vlada.

Problemi u nuklearnom kompleksu počeli su kada su posle zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale, koji je 11. marta pogodio severoistok i istok Japana, usled nestanka struje prestali da rade sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora, koliko ih ima u Fukušimi.

Francuska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je danas da će lokalna kontaminacija iz Fukušime predstavljati problem narednih nekoliko decenija, nagoveštavajući da postoji opasnost da se kontaminirana zona proširila van kruga od 20 kilometara oko tog nuklearnog postrojenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: