SAD i Japan traže hitan sastanak SB UN zbog S.Koreje

Izvor: B92, 07.Mar.2017, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Japan traže hitan sastanak SB UN zbog S.Koreje

SAD i Japan zatražili su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o najnovijem lansiranju balističkih raketa Severne Koreje.

Sastanak će verovatno biti zakazan za sredu, po povratku ambasadora iz posete regionu jezera Čad, navode neimenovane diplomate.

"Žalimo zbog kontinuiranog kršenja rezolucija Saveta bezbednosti od strane Demokratske Narodne Republike Koreje, uključujući najnovija lansiranja balističkih raketa", rekao je portparol UN Farhan Hak, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AFP.

Hak je istakao da bi rukovodstvo te zemlje trebalo da se uzdrži od daljih provokacija i vrati se punom poštovanju svojih međunarodnih obaveza.

Severna Koreja je danas lansirala četiri rakete, od kojih su tri pale u blizini Japana, što je najnovija u nizu njenih raketnih proba koje predstavljaju kršenje rezolucija UN kojima se Pjongjangu zabranjuje da razvija raketnu tehnologiju.

Savet bezbednosti je do sada Severnoj Koreji uveo šest rundi sankcija, od kojih su dve usvojene prošle godine, čime su znatno pooštrene kaznene mere protiv te zemlje, podseća francuska agencija.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.