Riba sudnjeg dana se pojavila u plitkim vodama: Naslutila je i katastrofu u Fukušimi VIDEO

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 08:31

"Riba sudnjeg dana" se pojavila u plitkim vodama: Naslutila je i katastrofu u Fukušimi VIDEO

Verovatno je umirala pa je otplivala u pliće vode, rekao je instruktor ronjenja Vang Čeng-Ru.

Ronioci u blizini Tajvana ostali su u čudu nakon susreta s divovskom ribom poznatom kao riba veslo. Za nju se govori da je znak nadolazećih potresa pa je zovu još i ‘riba sudnjeg dana‘ - naravno, naučnici tvrde da za to nema dokaza.

Riba je snimljena s obale Ruifanga, a na njoj se mogu videti ronioci kako okružuju svetlucavo srebrno stvorenje koje lebdi blizu površine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mora. U jednom trenutku jedan od ronioca ispruži ruku i dotakne je.

Ronioci su procenili da je ta ‘riba od potresa‘ duga gotovo dva metra.

Iako ju je zanimljivo gledatei, njeno pojavljivanje u plićaku možda baš i nije dobro za tu ribu, prenosi NY Post.

Verovatno je umirala pa je otplivala u pliće vode, rekao je instruktor ronjenja o toj zmijolikoj ribi, koja je bila prva koju je on u svojim godinama ronjenja sreo.

Stvorenje je imalo i misteriozne kratere po telu, za koje stručnjaci smatraju da su delo morskog psa ‘kolačića‘, vrste malog morskog psa.

Što se tiče praznoverja oko predviđanja potresa, ono se temelji na japanskoj mitologiji koja kaže da se te ribe izdižu na površinu i nasuču se uoči nadolazećeg potresa. Takvi su se strahovi povećali dodatno tokom potresa i cunamija u Fukušimi 2011. godine jer su se tokom dve godine pre te katastrofe ove ribe počele da izdižu na obalu.

Stručnjaci ipak tvrde da ta teorija nema naučno uporište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.