Rast azijskih indeksa, očekuje se da Fed smanji kamatne stope

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jul.2019, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast azijskih indeksa, očekuje se da Fed smanji kamatne stope

TOKIO - Azijski su indeksi u utorak porasli nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer ulagači očekuju smanjenje kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto, nakon što je jučer pao 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Singapuru >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su, pak, pale oko 0,4 posto.

Rast indeksa zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će američka središnja banka na ovotjednoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, po prvi put nakon deset godina.

Dvodnevna sjednica počinje u utorak, a odluke Feda bit će objavljene u srijedu. Očekuje se da će središnja banka smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,00 do 2,25 posto.

Nakon boljih nego što se očekivalo podataka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), objavljenim u petak, više gotovo nitko ne očekuje rez cijene novca za 0,50 postotnih bodova.

No, ulagačima će biti važno i što će Fed poručiti o daljnjim izgledima po pitanju kamata jer dio analitičara očekuje nastavak smanjenja kamata čak i za 1 postotni bod u idućih godinu dana, dok neki očekuju samo blago smanjenje cijene novca.

„Dosad su mnogi ulagači bili po strani jer je smanjenje kamata Feda već uračunato u cijene dionica. No, kako se bliži odluka Feda, tako su ulagači odlučili kupovati dionice", kaže Kota Hirayama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Japanska središnja banka poručila je, pak, jutros kako njezina monetarna politika ostaje nepromijenjena, ali da neće oklijevati s novim poticajnim mjerama ako gospodarstvo izgubi na zamahu i ako inflacija ne dosegne ciljanih 2 posto.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i nastavak trgovinskih pregovora između predstavnika SAD-a i Kine u Šangaju, no očekivanja nisu prevelika.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,10 bodova, nedaleko najviše razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,48 na 108,72 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1143 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1133 dolara.

Cijene su nafte, pak, u pozitivnoj putanji drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu jutros je porasla 0,4 posto, na 63,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 57,15 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.