Raspoređeni su: Putin uperio krstareće rakete u Japan

Izvor: B92, 06.Dec.2022, 10:19

Raspoređeni su: Putin "uperio" krstareće rakete u Japan

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rasporedilo mobilne odbrambene raketne sisteme na severnim Kurilskim ostrvima.

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva koja drži Rusija, koja Tokio naziva severnim teritorijama. Reč je o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih sovjetske trupe okupirale i potisnule Japan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ruski raketni sistem Bastion, koji ima rakete dometa do 500 km, raspoređen je na ostrvu Paramušir u severnom delu Kurilskih ostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Obalne službe Pacifičke flote održavaće 24-časovnu stražu kako bi kontrolisale susedno morsko područje i zone moreuza", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je u Paramuširu formiran vojni kamp sa uslovima koji omogućavaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i ishranu osoblja.

Do raspoređivanja dolazi godinu dana nakon što je Rusija rasporedila sisteme Bastion na ostrvu Matua, u centralnom delu Kurilskog grebena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije napisao je u septembarskom izveštaju da je militarizacija Kurilskih ostrva od strane Moskve, u senci njene invazije na Ukrajinu, "u velikoj meri prošla ispod radara".

"Potezi Rusije da poveća svoje prisustvo sugerišu da će ostrva nastaviti da igraju pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebalo da prodube konsultacije u vezi sa ruskim aktivnostima u regionu", objavljeno je u izveštaju navodi se na sajtu Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom". Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat.

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija postavila moćan raketni sastav blizu Japana

Izvor: Danas, 06.Dec.2022

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je postavilo mobilne odbrambene raketne sisteme na severnim Kurilskim ostrvima - deo strateški lociranog ostrvskog lanca koji se proteže između Japana i ruskog poluostrva Kamčatka.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.