Rad na kruzeru – teško odricanje u luksuzu na dohvat ruke

Izvor: RTS, 07.Feb.2020, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad na kruzeru – teško odricanje u luksuzu na dohvat ruke

Prema najnovijim informacijama, na kruzeru zadržanom kod Hongkonga iz predostrožnosti zbog koronavirus, nalazi se dvoje državljana Srbije. Četrnaest naših državljana i dalje je u karantinu na kruzeru u Japanu. Niko od njih nema koronavirus. Mnogo je naših državljana zaposleno na kruzerima širom sveta. Kakve obuke za krizne situacije prolaze pre odlaska na brod?
Ekonomista po obrazovanju, recepcionar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po profesiji. Trivun Marković već četiri godine radi na kruzerima. U zavisnosti od toga da li plove po Mediteranu ili do Kariba, Majamija ili San Franciska, putovanja traju nedelju ili dve, a na brodu zna da bude i više od 2.000 gostiju. O njima brine posada od 850 ljudi.

Pre nego što je počeo da radi, Trivuna je kompanija poslala u Budimpeštu kako bi prošao obuku iz prve pomoći, prevencije i protivpožarne zaštite, evakuacije. To je bio tek početak priprema.
"Kada se dođe na brod tu već ima malo drugačijih treninga, ali za neke druge vanredne situacije koji se održavaju odmah na početku ugovora i onda se tokom ugovora to ponavlja jednom, dva puta mesečno kako bi svi bili u toku sa procedurama", objašnjava Trivun Marković.
Kada se dogodi vanredna situacija na kruzeru, a to može biti i požar u kuhinji ili veći broj obolelih od gripa, posada tačno zna ko šta treba da radi. Prvi tim procenjuje situaciju i donosi odluke. Recepcija na kojoj radi, priča Trivun, u vanrednim situacijama postaje komandni centar.
"Naša obaveza je najviše da mi kontrolišemo goste, da pokušamo da ih držimo smirene, da im objasnimo šta se dešava i da ih rasporedimo po delovima broda pre nego što bi ih slali na te brodiće male za spasavanje gde bi se oni iskrcali sa broda kada bi došlo do toga", navodi Marković. 
I Trivunu se pre godinu i po dana dogodilo da dobije grip. Petnaest članova posade u januaru je dobilo grip i oni nisu smeli da napuštaju kabine. Isto važi i kad su u pitanju druge virusne infekcije. Da se bolest ne bi širila, ovo pravilo važi za sve, posadu, ali i putnike koji krstarenje plate i desetak hiljada dolara.
"Ako je veliki broj ljudi pod gripom, podignut je nivo čišćenja na brodu da se koriste malo drugačija sredstva. Ne može gost sam da dođe i uzme hranu sa linije, već će posada doći i pitati šta žele i staviti na tanjir i tako je preko cele linije", ističe Marković.
Ovaj dvadesetsedmogodišnjak iz Majamija je u Beograd stigao krajem januara. Iako su zbog koronavirusa tri kruzera zaustavljena u Istočnom kineskom moru, njegov brod niko od nadležnih nije specijalno kontrolisao.
Trivun se na kruzer, koji isplovljava iz Majamija i čiji su gosti najčešće Amerikanci i Englezi, vraća prvog aprila. Šta god da se dogodi, kao i ostali članovi posade, znaće šta treba da radi.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.