Pukotina u nuklearki i dalje otvorena

Izvor: RTS, 03.Apr.2011, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukotina u nuklearki i dalje otvorena

Inženjeri oštećene elektrane pokušavaju da, ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu na reaktoru 2 u "Fukušimi". Količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena.

Ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, inženjeri oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1" pokušavaju da spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu bloka gde je smešten reaktor dva, prenosi Kjodo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Reč je o posebnim polimerskim materijalima, koji mogu da upiju i do 50 puta veću zapreminu od sopstvene. Inženjeri su ubacili osam kilograma upijajućeg materijala, 60 kilograma piljevine i tri vreće iscepkanih novina u cevi koje vode do pukotine široke svega 20 centimetara.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost u međuvremenu je saopštila da je količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena.

Japanski zvaničnici potvrdili su da takvih pukotina nema ispod zgrada u kojima su smešteni drugi reaktori, a Tepko u saopštenju navodi da je količina radioaktivnog joda u vodi pronađenoj u jami 10.000 puta veća od dozvoljenog nivoa.

Zvaničnik japanske Agencije za nuklearnu bezbednost saopštio je da će biti potrebno nekoliko meseci za zaustavljanje radijacije i stavljanje pod kontrolu nuklearke "Fukušima".

Portparol japanske Agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama izjavio je da će se zvaničnici suočiti sa prekretnicom u narednih nekoliko meseci, ali da ni to neće označiti kraj.

To je prvi put da je portparol japanske Agencije za nuklearnu bezbednost dao takvu grubu procenu potrebnog vremena da se nuklearka stavi pod kontrolu.

Evakuacija građana

U međuvremenu vlasti Minamisanrikua, jednog od najteže pogođenih mesta u prefekturi Mijagi, odlučile su da evakuišu 1.100 svojih žitelja u susedne gradove.

Oko 25.000 spasilaca detaljno pretražuje priobalno područje, tokom poslednjeg dana trodnevne operacije koja bi trebalo da utvrdi da li posle zemljotresa i cunamija eventualno ima preživelih među osobama koje se vode kao nestale.

U pretrazi učestvuje 18.000 japanskih i 7.000 američkih vojnika, vatrogasaca, pripadnika obalske straže.

Spasioci su u petak pronašli 35 tela, a juče je potvrđena smrt 31 osobe.

Nacionalna policijska agencija rano jutros je saopštila da je za sada poginulo 12.009 ljudi, a da je u šest prefektura rodbina prijavila nestanak 15.472 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.