Japan: Inženjeri pokušavaju da spreče isticanje radioaktivne vode

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Inženjeri pokušavaju da spreče isticanje radioaktivne vode

TOKIO - Inženjeri oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima - Daići" pokušaće danas da ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu bloka gde je smešten reaktor dva, preneo je Kjodo.

Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO) istovremeno je saopštila da su dvojica radnika, koji su se vodili kao nestali od strahovitog zemljotresa 11. marta, pronađeni mrtvi u nuklearnoj elektrani. Radnici su preminuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od višestrukih povreda samo sat po udaru zemljotresa, naveo je Kjodo.

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost u međuvremenu je saopštila da je količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena i da će inženjeri pokušati danas da ubrizgavanjem upijajućeg polimera u cevi koje vode ka jami spreče veću katastrofu.

Japanski zvaničnici potvrdili su da takvih pukotina nema ispod zgrada u kojima su smešteni drugi reaktori, a TEPCO u saopštenju navodi da je količina radioaktivnog joda u vodi pronađenoj u jami 10.000 puta veća od dozvoljenog nivoa.

U međuvremenu vlasti Minamisanrikua, jednog od najteže pogođenih mesta u prefekturi Mijagi, odlučile su da evakuišu 1.100 svojih žitelja u susedne gradove.

Oko 25.000 spasilaca detaljno pretražuje priobalno područje, tokom poslednjeg dana trodnevne operacije koja bi trebalo da utvrdi da li posle zemljotresa i cunamija eventualno ima preživelih među osobama koje se vode kao nestale.

U pretrazi učestvuje 18.000 japanskih i 7.000 američkih vojnika, kao i vatrogasci, pripadnici obalske straže i ronioci. Spasioci su u petak pronašli 35 tela, a juče je potvrđena smrt 31 osobe.

Nacionalna policijska agencija rano jutros je saopštila da je za sada poginulo 12.009 ljudi, a da je u šest prefektura rodbina prijavila nestanak 15.472 ljudi.

Povezane vesti: Radioaktivna voda ističe u more iz reaktora dva u Fukušimi Radijacija oko Fukušime se smanjuje Gotovo 1.000 neuklonjenih tela žrtava u zoni oko Fukušime Japan: U podzemnim vodama radioaktivnost 10.000 puta veća Japan zatvara četiri oštećena reaktora Fukušime
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japanci pokušavaju da spreče isticanje radioaktivne vode

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2011

Inženjeri oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima - Daići" pokušaće danas da ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu bloka gde je smešten reaktor dva, preneo je Kjodo.

Nastavak na Vesti-online.com...

Inženjeri Fukušime sprečavaju katastrofu

Izvor: Mondo, 03.Apr.2011

Inženjeri Fukušime pokušaće danas da ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu reaktora dva.

Nastavak na Mondo...

12 000 tona radioaktivne vode u more

Izvor: RTV Pink, 03.Apr.2011

Prestonica Japana strahuje od radijacije. . . Iz nuklearke Fukušima trenutno se ispušta skoro 12 hiljada tona radioaktivne vode u more kao bi oslobodio prostor za odlaganje za vodu koja je još većeg stepena kontaminiranosti. Istovremeno sve su veći strahovi da bi radijacija mogla da dospe i do 35...

Nastavak na RTV Pink...

Popravka pukotine u nuklearki

Izvor: RTS, 03.Apr.2011

Inženjeri oštećene elektrane pokušavaju da, ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu na reaktoru 2 u "Fukušimi". Količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena...Ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, inženjeri...

Nastavak na RTS...

Pukotina u nuklearki i dalje otvorena

Izvor: RTS, 03.Apr.2011

Inženjeri oštećene elektrane pokušavaju da, ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu na reaktoru 2 u "Fukušimi". Količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena...Ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, inženjeri...

Nastavak na RTS...

U Fukušimi i piljevinom sprečavaju katastrofu

Izvor: Mondo, 03.Apr.2011

Inženjeri Fukušime pokušaće danas da ubrizgavanjem kombinacije specijalnog upijajućeg materijala, piljevine i komadića novina, spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu reaktora dva.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.