Popravka pukotine u nuklearki

Izvor: RTS, 03.Apr.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravka pukotine u nuklearki

Inženjeri oštećene elektrane pokušavaju da, ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu na reaktoru 2 u "Fukušimi". Količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena.

Ubrizgavanjem specijalnog upijajućeg materijala, inženjeri oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1" pokušavaju da spreče isticanje radioaktivne vode kroz pukotinu u betonu bloka gde je smešten reaktor dva, prenosi Kjodo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost u međuvremenu je saopštila da je količina vode koja ističe u Pacifik kroz rupu u betonu nepromenjena.

Japanski zvaničnici potvrdili su da takvih pukotina nema ispod zgrada u kojima su smešteni drugi reaktori, a Tepko u saopštenju navodi da je količina radioaktivnog joda u vodi pronađenoj u jami 10.000 puta veća od dozvoljenog nivoa.

Evakuacija građana

U međuvremenu vlasti Minamisanrikua, jednog od najteže pogođenih mesta u prefekturi Mijagi, odlučile su da evakuišu 1.100 svojih žitelja u susedne gradove.

Oko 25.000 spasilaca detaljno pretražuje priobalno područje, tokom poslednjeg dana trodnevne operacije koja bi trebalo da utvrdi da li posle zemljotresa i cunamija eventualno ima preživelih među osobama koje se vode kao nestale.

U pretrazi učestvuje 18.000 japanskih i 7.000 američkih vojnika, vatrogasaca, pripadnika obalske straže.

Spasioci su u petak pronašli 35 tela, a juče je potvrđena smrt 31 osobe.

Nacionalna policijska agencija rano jutros je saopštila da je za sada poginulo 12.009 ljudi, a da je u šest prefektura rodbina prijavila nestanak 15.472 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.