Projekat dve kuće, Japan

Izvor: DIA.rs, 12.Jul.2011, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat dve kuće, Japan

Japanski arhitekti su dobro poznati po intervencijama u izuzetno malom i ograničenom prostoru, odakle mogu iznići razni programi, pa čak i stambene i poslovne zgrade. Samo građevinsko zemljište je u Tokiju naročito skupo, te je mnogima nedostižan san posedovanje kuće i život van malih stanova.

U ovom članku je reč o stambenom objektu izgrađenom na izuzetno uskoj i maloj parceli, koju je projektovao studio “Atelier Bow Wow”. Zapravo ovde je čak reč o dve >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << male kuće, gde jedna dotiče ulični front, a druga se nalazi odmah iza, u dvorištu.


Objekat je u svakom pogledu dizajniran tako da odgovori na neverovatno usku parcelu, pokušavajući da kreira prijatan prostor za život. Koloritom i materijalima je uticano na vizuelnu ekspanziju prostora. Oba doma se visinski prostiru na 2,5 etaže koje se završavaju visokim dvovodnim krovom.
Kako nalaže japanska tradicija, nameštaj je sveden na funkcionalni minimum, a police su ugradbenog karaktera i nalaze se između drvenih greda, unutar zidnih ravni. Prostor je ispunjen nosećim elementima neutralnog kolorita i velikim drvenim površinama zidova i krovne konstrukcije.


Zanimljiva fenestracija uspeva obezbediti dobru osvetljenost prirodnim svetlom, pokušavajući da reši problem privatnosti. Iako je praktično nemoguće da osobe koje žive u ovom dobu dobiju stopostotnu privatnost, to je takođe deo savremene japanske arhitekture sa kojom se narod Japana donekle izborio.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Povezane vesti

Renovacija kuće iz XVIII veka

Izvor: DIA.rs, 13.Jul.2011, 09:40

Arhitektonski studio “Romero Vallejo Arquitectos” je tokom prošle godine realizovao projekat nadogradnje i renovacije kuće iz XVIII veka koja se nalazi u Toledu, Španija.. Reč je o objektu koji je bio veličine 70 kvadratnih metara, te koji je opkoljen skoro sa tri strane u ulici gradske barokne...

Nastavak na DIA.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.