Povezana dalekovodna mreža sa oštećenom nuklearkom

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povezana dalekovodna mreža sa oštećenom nuklearkom

TOKIO – Tokijska kompanija za električnu energiju (TEMCO) saopštila je danas da su povezali spoljnu dalekovodnu mrežu sa oštećenom nuklearnom elektranom Fukušima Daići i potvrdila da je omogućen protok struje, ali će ona „krenuti” najverovatnije sutra.

„Planirano je snabdevanje prvo reaktora 2, zatim reaktora 1, pa reaktora 3 i 4, jer se očekuje da je reaktor 2 manje oštećen”, navodi se u saopštenju komapnije, prenela je agencija Rojters.

Deo mreže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za distribuciju električne energije u elektrani je oštećen zemljotresom i pratećim cunamijem pre nedelju dana i TEPCO će zameniti oštećenu opremu.

Međutim, zamenjena oštećena oprema će, verovatno, biti puštena u rad najranije sutra, pošto „oprema treba da se proveri”, naveo je TEPCO, a prenela agencija Kjodo.

Ranije danas TEPCO je saopštio da bi reaktor 4 u oštećenom nuklearnom kompleksu Fukušima na severoistoku Japana mogao već sutra ujutru da dobije struju.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost je ranije saopštila da bi sutra ujutro struju mogli dobiti reaktori 1 i 2, preneo je Rojters.

Četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

Tanjug

objavljeno: 18.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.