Politička scena zadaje udarce japanskoj auto-industriji

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2019, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička scena zadaje udarce japanskoj auto-industriji

Japanski gigant Toyota smanjio je prognoze profita na godišnjem nivou.

Jedan od čelnika Toyote Masajoši Širajanagi je rekao da je nemoguće izbeći negativan uticaj situacije u vezi sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije, takozvanim "Bregzitom".

Dan nakon što je Nissan odustao od proizvodnje svog SUV-a X-Traila u Britaniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Toyota je smanjila prvobitnu godišnju projekciju profita sa 20,9 na 17 milijardi dolara.

Nova prognoza predviđa pad o 25% u odnosu na prethodnu godinu, nakon što je Toyota u poslednjem kvartalu 2018. zabeležila pad profita od 30%.

Osim "Bregzita", na japansku auto-industriju značajno utiče i trgovinski rat između SAD i Kine koji su povećali poreze. To je umnogome uticalo na pad godišnjeg profita Honde za 34,5%.

Nissan, koji je uzdrman skandalom sa bivšim direktorom Karlosom Gonom, koji je uhapšen u novembru zbog finansijskih malverzacija, svoje rezultate će saopštiti sledeće nedelje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.