Plaćali robu falsifikovanim karticama

Izvor: Blic, 18.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćali robu falsifikovanim karticama

NIŠ - Niška policija uhapsila je makedonske državljane Kostu Gorgievskog (32), Martina Drakulovskog (27), Damira Ilievskog (37) i Igora Grunovskog (32) zbog sumnje da su zloupotrebom platnih kartica koje su izdale banke u Japanu, Brazilu, Tajlandu i Hongkongu na području Srbije kupovali uglavnom tehničku robu vrednu više od 2,7 miliona dinara.



Šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta niške policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zoran Zdravković kaže da su osumnjičeni koristili takozvane klonirane platne kartice, odnosno kartice sa kojih su prekopirani podaci bez znanja vlasnika. Zaplenjeno je više od 20 takvih kartica izdatih na Dalekom istoku i u Južnoj Americi.

- Osumnjičeni su u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Leskovcu i Bujanovcu kupovali uglavnom laptopove, mobilne telefone, skupe satove, ali i zlato, koje su po našim saznanjima nosili u Makedoniju i tamo prodavali. Uhapšeni su 11. februara u Tržnom centru „Kalča” u Nišu nakon kupovine u kojoj su potrošili 832.000 dinara. Prethodno su, počev od 24. januara, više puta dolazili u Srbiju i kupovali raznu robu. U periodu od 31. januara do 2. februara kupili su tehničku robu vrednu 1,5 miliona dinara, 4. februara su tim karticama platili robu vrednu 259.000 dinara. Tačan iznos ćemo znati kada dobijemo podatke od svih banaka, kaže Zdravković. Prevaranti su u Nišu kupovali u „Merkatoru”, kao i u radnjama u Obrenovićevoj ulici u centru Niša. Prema Zdravkovićevim rečima, kupovinama kloniranim karticama nisu oštećene niti domaće filijale banaka niti trgovci, već samo matične banke koje su izdale kartice.

- Klonirane kartice nastaju tako što se magnetni zapis sa bankovnim podacima prekopira s originalne na magnetni zapis falsifikovane plastične kartice, koja izgleda istovetno kao original, a na kojoj su podaci iz dokumentacije koju koriste prevaranti. Obično se kopiranje podataka uz pomoć posebnog uređaja obavlja u trenutku plaćanja, kada kartica nije u vidokrugu vlasnika, objašnjava Zdravković. Kako „Blic” saznaje, prevara je otkrivena tako što su službe inostranih banaka zadužene za praćenje korišćenja platnih kartica uočile da se kartice izdate u Brazilu, Japanu, Tajlandu i Hongkongu koriste učestalo u Srbiji, pa su o tome obavestile našu policiju, koja je brzo reagovala i uhapsila prevarante.

Nakon saslušanja, istražni sudija Opštinskog suda u Nišu Mirko Drašković osumnjičenima je odredio jednomesečni pritvor.

Kupovali robu po narudžbi

Policija sumnja da su kartice nabavljene posredstvom kriminalnih kanala na internetu. Trojica uhapšenih Makedonaca negiraju sve navode koji im se krivičnom prijavom stavljaju na teret i bilo kakvu umešanost u kriminalne rabote. Kako saznaje „Blic”, jedan od osumnjičenih je priznao da su robu kupovali za „čoveka u Makedoniji”, koji im je dao pomenute platne kartice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.