Pad akcija na berzama posle napada u Briselu

Izvor: RTS, 22.Mar.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad akcija na berzama posle napada u Briselu

Nakon terorističkih napada na briselskom aerodromu i u metrou, akcije na evropskim berzama su pale, u čemu su prednjačile deonice putničkih i avio-kompanija, javlja agencija Rojters.
Istovremeno, japanska valuta jen je ojačala za 0,2 odsto, na 111,70 jena za dolar, a cena zlata porasla prvi put za poslednja četiri dana, za 0,6 odsto, izvestila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je njujorška agencija "Blumberg".
"Geopolitički rizici, uključujući terorističke akcije koje direktno pogađaju trgovanje ili kretanje indeksa, još uvek predstavljaju izuzetno rizičan faktor koji treba pratiti", izjavio je direktor ženevske kompanije "B kepital velt menadžment" Lorn Baring.
Investitori ostaju fokusirani na razvoj situacije u Briselu, iako su danas objavljeni neki pozitivni podaci koji su doneli olakšanje perspektivama privrednog rasta evrozone i pomogli su evropskim berzama da izađu iz dubokog minusa.
Među optimističnijim vestima su rast poslovnog poverenja u Nemačkoj u martu, pošto je sektor maloprodaje profitirao od snažnog poverenja potrošača, dok je poslovna aktivnost u evrozoni završila kvartal sa boljim rezultatima od očekivanih.
To je, kako ocenjuje Rojters, možda dokaz da dodatne podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) već daju rezultata.
"Tek najavljeni podsticaji ECB-a trebalo bi da neutrališu rizike. Ali današnji ružni događaji u Briselu povećaju neizvesnost u pogledu perspektiva", izjavio je ekonomista "Unikredit" banke Edoardo Kampanela.
Brisel je potresao niz eksplozija u kojima su 34 osobe poginule, a strahuje se da to nije konačan broj žrtava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.