PREGOVORI NE DOLAZE U OBZIR: Rusija odbija da razgovara o vraćanju Kurila Japanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 23:04

PREGOVORI NE DOLAZE U OBZIR: Rusija odbija da razgovara o vraćanju Kurila Japanu

Teoretski, teritorija Rusije može biti postati veća, ali nikada neće biti manja - zaključio je ruski zvaničnik.

Rusija na pregovorima sa Japanom razgovara samo o mogućnosti sklapanja mirovnog sporazuma, dok se pripadnost Kurilskih ostrva uopšte ne razmatra, jer je to suverena teritorija Rusije, rekao je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Saopšteno je da su stanovnici Dalekog istoka zabrinuti zbog izmena koje mogu biti unesene u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruski Ustav nakon opštenarodnog glasanja. Reč je o članu 67 Ustava Rusije, koji štiti suverenitet i teritorijalni integritet Ruske Federacije. Stanovnici dalekoistočnih regiona hteli bi da znaju da li će usvajanje izmena dovesti do otuđenja Kurilskih ostrva u korist Japana.

- Sa Japanom ne razgovaramo o teritorijalnim pitanjima, razmatra se samo mirovni sporazum - precizirao je Kosačov. Prema njegovim rečima, sve dok Japan ne prizna rezultate Drugog svetskog rata, mirovni sporazum neće biti moguć.

Kosačov je takođe istakao da ni u kom slučaju ne može biti govora o mogućem otuđenju dela Rusije.

-

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

GRAD KOJI NESTAJE: Svetska prestonica tone velikom brzinom, a devet miliona ljudi od katastrofe čuva jedan ogromni NAPUKLI ZID (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.