Novi skandal u SAD: Silovatelji u vojsci ostaju nekažnjeni

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi skandal u SAD: Silovatelji u vojsci ostaju nekažnjeni

Tek trećina od 244 seksualna prestupnika u američkoj vojnoj bazi u Japanu završilo je u zatvoru. U 30 slučajeva, pismo upozorenja bila je jedina posledica.

Većina počinilaca seksualnih delikata u bazama američke vojske u Japanu nikada nije otišla u zatvor zbog svojih dela. Umesto toga, kažnjavani su oduzimanjem čina, novčanom kaznom, ili čak samo pismenom opomenom, prenosi Asošiejted pres.

Pročitajte još Pronađena droga kod oficira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američke vojske zaduženih za nuklearne rakete U šest baza SAD se istražuje korišćenje droge, pod istragom 10 oficira Skandal u vrhu vojske SAD: Mito, prostitutke, luksuzna putovanja, najskuplje karte za Lejdi Gagu... Mir-no! Ovo je supermisica sa činom narednika i više veština od Džejmsa Bonda

U više od hiljadu spisa, do kojih je AP došao putem zakona o slobodnom pristupu informacijama, detaljno su opisane stotine slučajeva koji prikazuju zabrinjavajuću sliku o procesuiranju američkih oficira za seksualne zločine.

Čak u dva slučaja silovanja, komandanti su odbili preporuke za slanje na vojni sud i odbacili optužbe.

Američka agencija ocenjuje da se taj proces "graniči sa haosom".

Izveštaji seksualnih zločina prijavljenih između 2005. i 2013. godine pokazuju da je samo trećina od 244 člana službe, koji su počinili seksualni delikt, bila zatvorena.

U 30 slučajeva, pismo upozorenja je bila jedina posledica optužbi.

Ipak, bilo je neslaganja u broju procesuiranih između različitih rodova vojske, sa očiglednom nedoslednosti između toga kako su optužbe za seksualne zločine tretiraju među marincima i u vazduhoplovstvu.

Marinci su u zatvor poslali 53 od 270 seksualnih prestupnika, što je drastična razlika u odnosu na kazne u mornarici, gde je samo 15 od 203 prestupnika bilo utamničeno.

Vazduhoplovna jedinica je poslala samo 21 od 124 seksualna prestupnika u zatvor, što je "najlabaviji" vojni ogranak kada je u pitanju odgovarajuće kažnjavanje.

- Koliko još silovanja moramo da istrpimo da bismo videli da su potrebne reforme - upitala je senatorka Kirsten Gilibrand.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja koje je preuzeo vojni sud porastao je sa 42 odsto u 2009. na 68 odsto u 2012. godini - pokazuju podaci su Odeljenja za prevenciju seksualnog zlostavljanja u vojsci.

Međutim, taj trend se ne ogleda u japanskim predmetima. Od 473 optužbi protiv mornara i marinaca u Japanu između 2005. i 2013, samo 116, što je 24 odsto, završilo je pred vojni sud.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.