Novi pad na azijskim tržištima

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Mar.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pad na azijskim tržištima

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica pale, prateći gubitke Wall Streeta dan prije, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor jer se ulagači plaše strože regulacije tog sektora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,7 i 1,4 posto.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu, gdje je S&P 500 skliznuo 1,7 posto. Još je više 2,9 posto potonuo Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica.

Tehnološki je sektor pod pritiskom jer ulagače zabrinjava mogućnost strože regulacije nakon slučaja neovlaštenog korištenja podataka s Facebooka, pa je jučer S&P indeks tog sektora izgubio 3,5 posto.

Cijena dionice Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika te društvene mreže bez njihovog pristanka, potonula je jučer daljnjih 5 posto.

Od kada je izbio taj skandal, dionica Facebooka pojeftinila je gotovo 18 posto, izgubivši na tržišnoj vrijednosti oko 80 milijardi dolara.

Tehnološki je sektor prošle godine uvjerljivo predvodio na tržištu po dobicima, no od početka ovoga mjeseca izgubio je više od 5 posto, pa je na putu najvećeg mjesečnog gubitka od travnja 2016. godine.

Oštro je jučer, 12 posto, potonula i cijena Twittera, dok je dionica proizvođača čipova Nvidie pojeftinila 8 posto, a Alphabeta, krovne kompanije Googlea, 4,5 posto.

Zbog toga su i jutros na azijskim tržištima pod najvećim pritiskom dionice tehnoloških kompanija.

"Ulagači se plaše strože regulacije po pitanju Facebooka ili FANG-a i da će se povećati troškovi prilagodbe", kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Dionice tzv. FANG-a - Facebooka, Amazon.coma, Netflixa i Googlea - već su dugo omiljene među ulagačima.

Ulagači su oprezni i zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Premda posljednjih dana obje strane poručuju da su spremne pregovarati, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da se zajedno suprotstave američkim carinama kako SAD ne bi upropastio tu organizaciju.

"U interesu je Kine da nastavi trgovati, a ne uvoditi protumjere. Stoga vjerujem da će se izbjeći trgovinski rat i postići dogovor koji bi zadovoljio Washington. No, na tržištu i dalje vlada nervoza jer nikad ne znate što će predsjednik SAD-a Donald Trump učiniti. Ipak, vjerujem da će zabrinutosti na tržištu postupno slabiti", kaže Hiroshi Watanabe, ekonomist u tvrtki Sony Financial Holdings.

A na tržištima nafte cijene su osjetno pale nakon jučerašnjeg izvješća koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u neočekivano porasle.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,7 posto, na 69,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 64,70 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak dolar ponešto ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,12 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2450 na 1,2415 dolara.

No, dolar je blago oslabio u odnosu na japansku valutu, pa se jutros njegov tečaj kreće oko 105,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,70 jena.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Mar.2018, 08:24

TOKIO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje nesigurno nakon što su dan prije na Wall Streetu cijene dionica u tehnološkom sektoru ponovno pale, dok je dolar blago ojačao...MSCI Asia Pacific Index ojačao je blagih 0,1 posto, nakon što je većinu dana proveo na naegativnom terirotiju...Shanghai...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.