Nisan ukida 20 hiljada radnih mesta

Izvor: B92, Tanjug, 09.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisan ukida 20 hiljada radnih mesta

Tokio -- Treći po veličini japanski proizvođač automobila Nisan će, zbog drastičnog pada prodaje i finansijskog manjka, do kraja marta ukinuti 20 hiljada radnih mesta.

Nisan će zbog krize smanjiti proizvodnju za još 64 hiljada vozila u fabruaru i martu

To predstavlja smanjenje ukupne radne snage od 8,5 odsto, a Nisan očekuje da će zabeležiti prvi gubitak za devet godina od 265 milijardi jena (2,91 milijardi dolara). Jedan od razloga za to je i jak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jen, koji urušava vrednost zarade u inostranstvu.

Januarske isporuke Nisana, čijih 44,3 odsto akcija drži francuski Reno, pale su 31 odsto na njenom najvećem, američkom tržištu, pogotovo prodaja sedana "altima" i sportskog terenca "ikstera". Korporacija je u okviru mera štednje odlučila da od sledećeg meseca smanji plate za deset odsto svim članovima odbora direktora i rukovodiocima, a neće se isplaćivati ni dividende.

"Naša najgora procena stanja globalne privrede je potvrđena, čak i nadmašena," izjavio je izvršni direktor Nisana Karlos Gon i ističe da su pad poverenja potrošača i nedostatak pristupa kreditima ključni faktori koji su naneli najveću štetu privredi. Gon je pozvao vladu da pomogne proizvođačima automobila davanjem kredita sa manjom kamatom, pošto prodaja na domaćem tržištu preživljava pravi kolaps. "Svetska auto-industrija je u teškoj krizi. Nisan nije nikakav izuzetak," dodao je on.

Nisan će zbog krize smanjiti proizvodnju za još 64 hiljada vozila u fabruaru i martu, najavila je kompanija 15. januara. Sa tim smanjenjem, Nisanova domaća proizvodnja dostići će ukupno 1,1 miliona vozila u godini do kraja marta, što je 289 hiljada komada manje, odnosno 21 odsto od prvobitnog plana objavljenog u maju prošle godine.

Ukupna američka prodaja kola pala je na najniži nivo od početka osamdesetih godina, što je prisililo "Dženeral motors" (GM) i Krajsler, domaće gigantske proizvođače, da zatraže vladinu pomoć.

Prodaja kola u Japanu smanjena je minulog meseca na najniži nivo u poslednjih 35 godina. Zemlja se nalazi u najtežoj posleratnoj recesiji, budući da je proizvodnja pala na nezapamćenih 9,6 procenata u decembru, a nezaposlenost raste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nisan" ukida 20.000 radnih mesta zbog pada tražnje

Izvor: Blic, 09.Feb.2009

Treći po veličini japanski proizvođač automobila "Nisan" najavio je danas da će, zbog drastičnog pada prodaje i finansijskog manjka, u ovoj fiskalnoj godini do kraja marta ukinuti 20.000 radnih mesta u fabrikama širom sveta, što je smanjenje ukupne radne snage od 8,5 odsto....."Nisan" očekuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.