Nisan ukida 20.000 radnih mesta zbog pada tražnje

Izvor: Blic, Tanjug, 09.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisan" ukida 20.000 radnih mesta zbog pada tražnje

Treći po veličini japanski proizvođač automobila "Nisan" najavio je danas da će, zbog drastičnog pada prodaje i finansijskog manjka, u ovoj fiskalnoj godini do kraja marta ukinuti 20.000 radnih mesta u fabrikama širom sveta, što je smanjenje ukupne radne snage od 8,5 odsto.



"Nisan" očekuje da će zabeležiti prvi gubitak za devet godina od 265 milijardi jena (2,91 milijardi dolara), a jedan od razloga za to je i jak jen, koji urušava vrednost zarade u inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kompanija je u oktobru procenjivala da će ostvariti neto prihod od 160 milijardi jena (jedan dolar=91,35 jena). Januarske isporuke "Nisana", čijih 44,3 odsto akcija drži francuski "Reno", pale su 31 odsto na njenom najvećem, američkom tržištu, pogotovo prodaja sedana "altima" i sportskog terenca "ikstera".

Korporacija je u okviru mera štednje odlučila da od sledećeg meseca smanji plate za 10 odsto svim članovima odbora direktora i rukovodiocima, a neće se isplaćivati ni dividende.

Ukupna američka prodaja kola pala je na najniži nivo od početka osamdesetih godina, što je prisililo "Dženeral motors" (GM) i "Krajsler", domaće gigantske proizvođače, da zatraže vladinu pomoć. Prodaja kola u Japanu smanjena je minulog meseca na najniži nivo u poslednjih 35 godina.

Zemlja se nalazi u najtežoj posleratnoj recesiji, budući da je proizvodnja pala na nezapamćneih 9,6 procenata u decembru, a nezaposlenost raste.

"Naša najgora procena stanja globalne privrede je potvrđena, čak i nadmašena," izjavio je izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon i ističe da su "pad poverenja potrošača i nedostatak pristupa kreditima ", ključni "faktori koji su naneli najveću štetu privredi."

Najveći proizvođač kola na svetu, "Tojota", prošle sedmice je saopštila da će njeni gubici biti tri puta veći od očekivanih. "Honda", japanski drugi proizvođač, umanjio je neto prihod za čitavu ovu godinu za 57 procenata, na 80 milijardi jena, u poređenju sa ranijom procenom od 185 milijardi jena. I druge japanske auto-kuće, "Mazda", "Micubiši" i "Fudži hevi", takođe prognoziraju gubitke u ovoj poslovnioj godini, podseća agencija Blumberg.

Gon je pozvao vladu da pomogne proizvođačima automobila davanjem kredita sa manjom kamatom, pošto prodaja na domaćem tržištu preživljava pravi kolaps.

"Svetska auto-industrija je u teškoj krizi. 'Nisan' nije nikakav izuzetak," dodao je Gon. Za tri meseca do kraja decembra, "Nisan" je zabeležio neto gubitak od 83,2 milijarde jena, a očekuje da će poslovni manjak u trećem tromesečju biti 129 milijardi jena. Računa se da će jaka japanska valuta uticati na smanjivanje godišnjeg operativnog profita kompanije za oko 60,9 milijardi jena.

Jen je porastao 17 procenata u odnosu na dolar i 18 odsto u odnosu na evro u poslednjem tromesečju. "Nisan" će zbog krize smanjiti proizvodnju za još 64.000 vozila u fabruaru i martu, najavila je kompanija 15. januara. Sa tim smanjenjem, "Nisanova" domaća proizvodnja dostići će ukupno 1,1 miliona vozila u godini do kraja marta, što je 289.000 komada manje, odnosno 21 odsto od prvobitnog plana objavljenog u maju prošle godine. "Tojota" je upozorila da će u godini koja se završava u martu zabeležiti prvi put finansijski manjak u poslednjih sedam decenija, koji će premaštiti 450 milijardi jena, u odnosu na prvobitnu procenu od 150 milijardi jena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.