Ni naočari ne pomažu: Najmanja knjiga na svetu

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni naočari ne pomažu: Najmanja knjiga na svetu

Japanska knjiga o cveću, „Šiki no Kusabana” sa stranicama dugim svega 0,75 mm, nada se tituli najmanje štampane knjige na svetu.

Japan tvrdi da je odštampao najmanju knjigu na svetu sa stranicama veličine 0,75 mm koje ne mogu da se čitaju golim okom. Mikro-knjiga na 22 strane, „Šiki no Kusabana” (Sezonsko cveće), sadrži imena i monohromne ilustracije japanskog cveća poput trešanja i šljiva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„Topan printing”, koji izdaje mikro knjige od 1964, kaže da su slova široka samo 0,01 mm napravljena istom tehnologijom koju koriste stručnjaci u izradi novčanica za sprečavanje falsifikata. Knjiga je trenutno izložena u Muzeju Topan printinga u Tokiju i prodaje se po ceni od 29.400 jena (236 evra) sa sve lupom i većom kopijom.

Iz „Topana” kažu da će se prijaviti organizaciji Ginisovih svetskih rekorda i tražiti da preuzmu titulu najmanje knjige koju trenutno drži verzija Čehovljevog „Kameleona” na 30 stranica debela 0,9 mm koju je 1996. uradio Rus Anatolij Konenko.

Najmanja reprodukcija odštampane knjige je kanadska „Teeny Ted from Turnip Town” dimenzija 0,07 mm x 0,10 mm koja vredi 11.500 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.