Metalna mreža za čišćenje svemira

Izvor: Blic, 03.Feb.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metalna mreža za čišćenje svemira

TOKIO - Japanska svemirska agencija i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža "Nito Seimo ko" odlučile su da udruže snage i očiste svemirsko smeće, a za rešenje problema predlažu satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara, koja bi kružila oko Zemlje i skupljala otpad.

Kada se napuni, počelo bi njeno spuštanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pri čemu bi i otpad i mreža izgoreli pri ulasku u atmosferu. Od 1957. godine, kada je lansiran "Sputnjik 1", u svemir je odaslano više od 6.000 satelita, od kojih 3.000 i sada funkcioniše.

Ali, slanje satelita i raketa tokom svemirske ere dovelo je do stvaranja svemirskog smeća, najčešće ostataka raketa i satelita.

Stručnjaci procenjuju da oko Zemlje kruži 10 miliona komada svemirskog otpada koji je napravio čovek, od čega američka svemirska agencija NASA kontinuirano prati 18.000 većih.

Svi ti predmeti sada ozbiljno prete oko 250 milijardi dolara vrednom tržištu svemirskih usluga, koje uključuje slanje televizijskih signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i navigacioni sistem GPS. Na ovu opasnost još je prošle godine upozorio i Pentagon.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svemirska mreža za svemirsko smeće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2011

ZAGREB -..Japanska svemirska agencija i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža "Nitto Seimo ko" odlučile su da udruže snage i očiste svemirsko smeće, a za rešenje problema predlažu satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara, koja bi kružila oko Zemlje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Metalna mreža za čišćenje svemira

Izvor: S media, 03.Feb.2011

Japanska svemirska agencija i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža "Nito Seimo ko" odlučile su da udruže snage i očiste svemirsko smeće, a za rešenje problema predlažu satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara, koja bi kružila oko Zemlje i skupljala...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.