Očistimo svemir (a ne Srbiju) uz metalnu mrežu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2011, 04:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očistimo svemir (a ne Srbiju) uz metalnu mrežu

Japanska svemirska agencija i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža "Nito Seimo ko" odlučile su da udruže snage i očiste svemirsko smeće, a za rešenje problema predlažu satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara, koja bi kružila oko Zemlje i skupljala otpad.

Dakle, reč je o pravom, ozbiljnom projektu ozbiljne države, a ne o akciji "Očistimo Srbiju" ministra životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sredine i prostornog planiranja Srbije Olivera Dulića, gde se za nefunkcionalan veb sajt plaća 25.000 evra, ili se za reklamu za istu akciju na teniskom turniru "Srbija Open" tokom 2009. i 2010. izdvaja oko pola miliona evra...

Kada se napuni, počelo bi njeno spuštanje, pri čemu bi i otpad i mreža izgoreli pri ulasku u atmosferu. Od 1957. godine, kada je lansiran "Sputnjik 1", u svemir je odaslano više od 6.000 satelita, od kojih 3.000 i sada funkcioniše.

Ali, slanje satelita i raketa tokom svemirske ere dovelo je do stvaranja svemirskog smeća, najčešće ostataka raketa i satelita.

Stručnjaci procenjuju da oko Zemlje kruži 10 miliona komada svemirskog otpada koji je napravio čovek, od čega američka svemirska agencija NASA kontinuirano prati 18.000 većih.

Svi ti predmeti sada ozbiljno prete oko 250 milijardi dolara vrednom tržištu svemirskih usluga, koje uključuje slanje televizijskih signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i navigacioni sistem GPS. Na ovu opasnost još je prošle godine upozorio i Pentagon.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.