Moskva i Tokio: novo zahlađenje

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2010, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Tokio: novo zahlađenje

03.11.2010. - Tokio se odluio na oštar diplomatski korak

Tokio je načinio novi korak ka zahlađenju odnosa sa Moskvom. Japan će privremeno opozvati svog ambasadora u Rusiji kako bi pojasnio sve okolnosti vezane za posetu predsednika Dmitrija Medvedeva Kurilskim ostrvima 1. novembra.

Tokio se odlučio na tako oštar diplomatski korak, bez obzira na strogo upozorenje Moskve. Tačnije, šef ruske države samostalno određuje mašrute poseta po teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svoje zemlje. A pokušaji da se savetuje predsedniku da ne posećuje Kurile neumesni su, podvukao je ministar inostranih poslvoa Rusije Sergej Lavrov.

To je naša zemlja i ruski predsednik je posetio rusku teritoriju, ruski reigon. To smo objasnili našim japanskim partnerima. Ne planiramo da činimo bilo kakve korake, koji će otežavati rusko-japansku saradnju. Ali japanska strana, naravno, treba da izvede za sebe zaključke. Slični demarši sa njene strane neprihvatljivi su.

Zauzvrat je usledila reakcija koju bi Moskva najmanje želela da vidi. Tokio je upozorio da će preduzeti uzvratne mere. Opozivanje ambasadora na konsultacije očigledno je jedan od takvih koraka. Šef komiteta za međunarodne poslove Državne dume RF Konstantin Kosačov nazvao je žalosnom greškom ovu odluku vlasti Japana. Konvulzivnom ((lat. convulsus, nlat. convul-sivus) med. grčevit, praćen grčevima; koji izaziva grčeve (ili: trzaje)) je nazvao reakciju Tokija ekspert centra za istražvianje Japana Instituta za Daleki Istok RAN Viktor Pavljatenko.

Ovakav korak uoči satanka ATES, kada se šefovi zemalja Azijsko-Tihookeanskog regiona okupljaju da razmotre probleme od opšteg interesa, sve u svemu podriva autoritet Japana u regonu. Tim pre što on ima iza sebe prethodnu koliziju sa kineskom stranom, opet po pitanju ostrva. Ali što se tiče perspektiva bilateralnih odnosa, meni se čini da velika šteta neće biti naneta, pošto postoje objektivne stvari, ekonomski interesi koji određuju vektor bilateralnih odnosa.

Po mišljenju zamenika direktora IMEMO RAN Vasilija Mihejeva, aktuelno zaoštravanje u odnosima između Tokija i Moskve biće kratkovremeno.

Ali to je povod da se zamislimo o tome da damo odnosima Rusije i Japana novi impuls van okvira čisto bilateralnih sveza. Tačnije, na primer, u kontekstu trilateralnih odnosa Rusije, Japana i SAD u planu zajedničke izgradnje mera poverenja. Ili u formatu Rusija, Kina i Japan. Ovde takođe imamo mnogo problema, vezanih za zajedničko osvajanje resursa, za osiguranje bezbednosti na moru. I ako zadamo ove pravce, ovakvo privremeno zaoštravanje odnosa u principu neće imati nikakve posledice.

Već posle odluke Tokija da privremeno opozove ambasadora iz Moskve, Kremlj je izjavio da ne vidi prepreke za sastanak predsednika Dmitrija Medvedeva sa premijerom Japana Naotom Kanom za vreme predstojećeg samita ATES u Ikonagmi. Ako takav predlog sa japanske strane stigne, on će biti proučen, istakao je izvor u Kremlju.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.