Milioni vakcina mogu propasti zbog nedostatka špriceva

Izvor: B92, 16.Feb.2021, 14:26

Milioni vakcina mogu propasti zbog nedostatka špriceva

U Japanu raste strah da bi milioni doza vakcine protiv koronavirusa mogli propasti zbog nedostatka odgovarajućih špriceva.

Vlasti nastoje da nabave posebne špriceve kako bi iz jedne bočice vakcine moglo da bude izvučeno maksimalnih šest doza, a proizvođači špriceva nastoje da povećaju proizvodnju, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer, čije je vakcine Japan nabavio, tvrdi da se iz jedne bočice može dobiti šest doza vakcine, ali su potrebni posebni špricevi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tokio je pripremio standardne špriceve kojima se jedna bočica može rasporediti na pet doza.

"Još pokušavamo da obezbedimo posebne špriceve", izjavio je danas ministar bez portfelja Katsunobu Kato. Japan ima 126 miliona stanovnika, a sa Fajzerom je potpisao ugovor o nabavci 144 miliona doza vakcine, odnosno dovoljno za 72 miliona ljudi.

Korporacija Nipro, koja u pogonu u Tajlandu proizvodi 500.000 špriceva mesečno, saopštila je da planira da poveća mesečnu proizvodnju na nekoliko miliona, ali je upozorila da će joj za to trebati pet meseci.

Drugi veliki japanski proizvođač medicinske opreme, Terumo, saopštila je da počinje da razvija špriceve koje iz bočice mogu da izvuku šest doza, ali da još ne zna kada će početi komercijalnu proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

JAPANCI U STRAHU Milioni vakcina mogu propasti zbog neodgovarajućih špriceva

Izvor: Kurir, 16.Feb.2021

U Japanu raste strah da bi milioni doza vakcine protiv korona virusa mogli propasti zbog nedostatka odgovarajućih špriceva.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.