Medvedev posetio Kurilska ostrva, Japan protestuje

Izvor: RTS, 22.Avg.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev posetio Kurilska ostrva, Japan protestuje

Ruski premijer Dmitrij Medvedev posetio je Kurilska ostrva, što je izazvalo protest Japana, koji polaže pravo na taj arhipelag u severozapadnom Pacifiku.
Dmitrij Medvedev je posetio Iturup, jedno od četiri ostrva u lancu koji leži blizu krajnje istočne obale Rusije i severno od Japana, izvestili su ruski mediji, a prenosi Tanjug.

Medvedev je obišao novi aerodrom na ostrvu, morsku luku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fabriku za preradu ribe i prisustvovao forumu mladih gde se sastao sa mladim naučnicima i nastavnicima.
Učesnici foruma i ruski premijer napravili su selfije i rasprostrli veliku zastavu Rusije na obali okeana za zajedničku fotografiju povodom ruskog Dana zastave, koja je postavljena na Instagram nalog ruskog premijera.
Hađime Hajaši, šef evropskog odeljenja pri japanskom ministarstvu spoljnih poslova, telefonirao je ruskom ambasadoru u Tokiju, kako bi izrazio protest zbog posete Medvedeva arhipelagu, koji Japan naziva Severne teritorije, preneo je AFP.
Ova poseta je "u suprotnosti sa stavom Japana oko Severnih teritorija i vređa osećanja japanskog naroda. Ona je u velikoj meri za žaljenje", rekao je Hajaši.
Sovjetski vojnici zauzeli su ostrva nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu.
Spor koji traje sedam decenija ugrozio je trgovinske odnose i sprečio Moskvu i Tokio da potpišu formalni posleratni mirovni sporazum.
Kremlj i japanski premijer Šinzo Abe su se nadali početku popravljanja odnosa u cilju oživljavanja trgovine, gde Japan teži većem pristupu velikim naftnim i gasnim rezervama Rusije, navela je francuska agencija.
Medvedev je posetio ova ostrva 2012, a Rusija je tamo održala vojne vežbe 2014.
Oba ova događaja bila su povod za protest Tokija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Medvedev posetio sporna Kurilska ostrva

Izvor: Akter, 22.Avg.2015

Ruski premijer Dmitrij Medvedev posetio je danas Kurilska ostrva oko čijeg suverenitet se spore Rusija i Japan, što je odmah izazvalo nezadovoljstvo vlasti u Tokiju..Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana po objave japanske kapitulacije,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.