TOKIO LJUT NA MEDVEDEVA Protest zbog posete spornim ostrvima u Pacifiku

Izvor: Blic, 22.Avg.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOKIO LJUT NA MEDVEDEVA Protest zbog posete spornim ostrvima u Pacifiku

Japan je danas uputio protest zbog posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva jednom od četiri ostrva u Pacifiku na koja i Tokio polaže pravo.

Tokio i Moskva su u višedecenijskom sporu zbog ostrva severno od Hokaida, a koja su u Rusiji poznata kao Kurilska, a u Japanu Severne Teritorije. Rusija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrolu nad ostrvima ustanovila na kraju Drugog svetskog rata i zbog toga dve zemlje još nisu potpisale zvaničan mirovni sporazum.

Medvedev je danas posetio ostrvo Iturup, nakon čega je višerangirani zvaničnik iz japanskog Ministarstva spoljnih poslova, Hađime Hajaši, telefonom uputio protest ruskom ambasadoru u Japanu Evgeniju Afanasijevu.

Japanski dnevnik "Nikej" piše da će šef japanske diplomatije Fumio Kišida odložiti posetu Rusiji zakazanu za kraj avgusta, ali nisu navedeni drugi detalji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev posetom razljutio Japance

Izvor: B92, 22.Avg.2015

Ruski premijer Dmitrij Medvedev posetio je Kurilska ostrva, što je izazvalo protest Japana, koji polaže pravo na taj arhipelag u severozapadnom Pacifiku...Medvedev je posetio Iturup, jedno od četiri ostrva u lancu koji leži blizu krajnje istočne obale Rusije i severno od Japana, izvestili su ruski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.