Medvedev: Kurilska ostrva će ostati ruska

Izvor: Blic, 24.Dec.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Kurilska ostrva će ostati ruska

MOSKVA - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Moskva želi bolje odnose sa Japanom, ali je odbacio mogućnost da dođe do promene statusa spornih Kurilskih ostrva.

Kurilska ostrva, koje u Japanu zovu Severne teritorije, pripadaju Rusiji od Drugog svetskog rata, a ranije su bile u sastavu Japana.

Zbog tog spora dve države nikada nisu potpisale mirovni sporazum, kojim bi se formalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okončalo neprijateljstvo.

Medvedev je danas u intervjuu za rusku televiziju ponovio da Rusija Kurilska ostrva smatra delom svoje teritorije i naglasio da se Moskva neće odreći suvereniteta nad tim ostrvima.

On je pozvao Japan da se, umesto na teritorijalna pitanja, koncentriše na razvoj ekonomskih odnosa sa Rusijom.

Ruski predsednik je u novembru posetio jedno od četiri Kurilska ostrva, što je bila prva poseta jednog ruskog predsednika toj teritoriji.

Ta poseta izazvala je negativne reakcije u Japanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.