Loša reakcija japanske vlade

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša reakcija japanske vlade

Japanska vlada nije adekvatno odgovorila na prošlogodišnji razorni zemljotres i cunami, rekao premijer Jošihiko Noda. Više ne možemo ponavljati da je ono što se dogodilo bilo nepredvidivo i nezamislivo, saniranje posledica zahteva da zamislimo nezamislivo, ističe Noda.

Japanski premijer Jošihiko Noda priznao je da vlada nije adekvatno odgovorila na prošlogodišnji razorni zemljotres i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cunami, zato što je presporo objavljivala ključne informacije i suviše verovala u "mit o bezbednosti" nuklearki.

"Više ne možemo ponavljati izgovor da je ono što se dogodilo bilo nepredvidivo i nezamislivo. Saniranje posledica kriza zahteva od nas da zamislimo nezamislivo", rekao je Noda na konferenciji za novinare povodom godišnjice katastrofe, preneo je AP.

U zemljotresu i cunamiju na severoistoku Japana 11. marta prošle godine poginulo je skoro 20.000 ljudi, a zbog havarije u nuklearki Fukušima izbila je najveća nuklearna kriza posle Černobilja.

Premijer je rekao da je Japan izvukao važne pouke kako da bude bolje pripremljen za cunami i izbegne prekide u snabdevanju električnom energijom, zbog kojih se istopilo nekoliko reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići.

Tokijska elektroenergetska kompanija, koja je rukovodila havarisanom nuklearkom, često je navodila reč "nezamislivo" kao razlog zbog koga nije bila spremna za džinovski cunami koji je pokrenuo zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale.

Iako su neki stručnjaci upozorili na rizik od takvih cunamija, nadležni nisu obraćali mnogo pažnje na njihova upozorenja i držali su agregate u podrumu.

Mnogi su kritikovali Japan i zbog toga što je sporo objavljivao informacije o topljenju reaktora i ispuštanju radijacije u vazduh i okean.

"Iz ove perspektive možemo reći da su i vlada i poslovna zajednica i stručnjaci doprineli nastanku mita o bezbednosti nuklearki i da zato svi moraju podeliti odgovornost za ono što se dogodilo", zaključio je Noda.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.