Premijer Japana: Vlada loše reagovala na zemljotres i cunami

Izvor: Blic, 03.Mar.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Japana: Vlada loše reagovala na zemljotres i cunami

Tokio - Japanski premijer Jošihiko Noda priznao je danas da vlada nije na pravi način reagovala na prošlogodišnji zemljotres i cunami, pošto je presporo saopštavala ključne informacije i previše verovala u "mit o bezbednosti" nuklearnih elektrana.

- Više ne možmo da tražimo izgovore da se dogodilo nešto nepredvidivo i nezamislivo. Ponašanje u krizi zahteva da zamislimo i nezamislivo - kazao je Noda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Japanski premijer to je rekao u obraćanju novinarima u svojoj rezidenciji pred godišnjicu katastrofe u kojoj je 11. marta 2011. na severoistoku Japana poginulo blizu 20.000 ljudi i koja je izazvala najgoru nuklearnu krizu od one u Černobilju.

Japan je naučio važne lekcije o boljoj pripremi za cunami i izbegavanju nestanka električne energije zbog kojeg je došlo do topljenja jezgra nekoliko reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima, kazao je Jošihiko Noda.

Reč "nezamislivo" u više navrata koristili su zvaničnici kompanije Tokio elektrik pauer koja je rukovodila centralom, kao razlog nespremnosti za veliki cunami koji je usledio posle zemljotresa snage devet stepeni.

Iako su neki eksperti ranije upozoravali na rizik od cunamija, malo je učinjeno na polju prevencije.

Japan je kritikovan i za sporo objavljivanje informacija o kvarovima nuklearnih reaktora i ispuštanje radijacije u vazduh i okean.

- Posle svega, možemo da kažemo da su vlada, kompanije i eksperti bili obuzeti mitom o bezbednosti. Odgovornost se mora podeliti - poručio je japanski premijer.

Povezane vesti: Komisija: Japanske vlasti bile nespremne za katastrofu u Fukušimi Libija i Japan donose "Gaspromu" ekstra zaradu
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Zemljotres,   Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Japana: Vlada loše reagovala na zemljotres i cunami

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Mar.2012

Japanski premijer Jošihiko Noda priznao je u subotu da vlada nije na pravi način reagovala na prošlogodišnji zemljotres i cunami, pošto je presporo saopštavala ključne informacije i previše verovala u "mit o bezbednosti" nuklearnih elektrana. "Više ne možemo da tražimo izgovore da se dogodilo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Loša reakcija japanske vlade

Izvor: RTS, 03.Mar.2012

Japanska vlada nije adekvatno odgovorila na prošlogodišnji razorni zemljotres i cunami, rekao premijer Jošihiko Noda. Više ne možemo ponavljati da je ono što se dogodilo bilo nepredvidivo i nezamislivo, saniranje posledica zahteva da zamislimo nezamislivo, ističe Noda...Japanski premijer Jošihiko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.