Kako je staro novosadsko drvo u centru grada bacilo novo seme razdora među komšije

Izvor: Luftika.rs, 12.Avg.2022, 16:47

Kako je staro novosadsko drvo u centru grada bacilo novo seme razdora među komšije

Jednom su sadili Sibirski brest…ili Japansku soforu – Japanski bagrem, u ulici Narodnih heroja 5 u Novom Sadu. Drvo čija raskošna krošnja već decenijama obezbeđuje hlad i kiseonik njenim stanarima.
Sećaju se pojedine stanarke tog dela grada da su stablo posadili pre oko 40 godina – računaju po tome kolika su im bila deca u tom trenutku.
Nakon četiri decenije to stablo podelilo je komšije – na one koje i dalje vide samo njegove benefite i druge koji vide posledice >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zuba vremena. Taj drugi deo smatra da je došao trenutak da se stablo ukloni, a onaj prvi ne slaže se sa mišljenjem da drvo nije zdravo niti da ga treba seći.
Foto: Ustupljena fotografija Da su u celoj priči u pravu i jedni i drugi, smatra profesionalni upravnik Dobrivoje Simić.
– Jedan deo želi da ostavi to drvo zbog hladovine i zdrave životne sredine i ja jesam za to da se svako drvo sačuva. To stablo je, međutim, toliko raširio krošnje da, kada jači vetar duva, udara komšijama u prozore, u fasade, smeta ljudima. Njegovo korenje se toliko podiglo da je diglo jedan deo trotoara, udarilo u kanalizacionu cev, u temelje dvorišnog dela zgrade, kaže Simić.
Zbog čega je u februaru 2020. na teren izašao veštak za šumarstvo Dragan Matić i doneo sud – došlo je vreme da se drvo ukloni.
Prema njegovom izveštaju u koje je redakcija Luftika dobila uvid, reč je o stablu Sibirskog bresta, u zreloj starosnoj dobi.
“Zbog svog razgranatog i čvrstog korenja na trotoarskoj stazi došlo je do podizanja asfaltne površine i nastajanja pukotina usled širenja korenja. Takođe, pored pomenutog stabla, nalazi se kanalizacioni odvod, koji je većim delom zagušen korenjem stabla pa prilikom većih kišnih bujica dolazi do zagušenja istog i stvaranja većih vodenih površina u dvorištu zgrade”, stoji u izveštaju.
Foto: Veštačenje Dragana Matića Između ostalog, navodi se da na krošnji drveta ima dosta trulih grana, koje bi mogle da puknu usled jačeg nevremena i pri eventualnom padu ugroze stanare ili prolaznike koji bi se tu zatekli.
Taj izveštaj, međutim, nije zadovoljio jedan deo komšija, koji su odlučili da ipak potraže drugo mišljenje, čime je priča dobila neočekivani zaplet.
Arboretar Igor Marković iz Udruženja za zaštitu biljaka Itraka smatra, sa druge strane, da je reč o stablu Japanske sofore – Japanskog bagrema, koje je još uvek takoreći “mladić”, budući da je životni vek te vrste čak 150 godina. U njegovom izveštaju, u koji smo takođe imali uvid, navodi se kao predlog rešenja problema orezivanje grana približenih objektima i obavezno nanošenje zaštite na mesta gde grane budu odsečene.
Prema njegovoj proceni, troškovi orezivanja stabla iznosili bi između 700 i 750 evra.
– Naravno da na prvom mestu želimo da budemo bezbedni, ali želimo i da pravilno odlučimo. To nije problem samo naše zgrade, to je problem generalno u Novom Sadu, kaže za Luftiku jedna od stanarki Narodnih heroja.
– Ljudi postavljaju te užasne slike kada se drvo već iseče, kada je prekasno da se reaguje. Sada još uvek nije prekasno, dodaje ona.
Foto: Ustupljena fotografija Da pomenuto stablo trenutno ipak pravi više štete nego koristi smatra upravnik Simić, ali predlog za rešenje problema ima.
– Čak i ako se grane orežu, korenje ostaje, a ono pravi problem. Udruženje Itrasil je iznelo svoj stav, ali oni ne idu pod zakletvom pred sud da daju svoje mišljenje. Veštake je odredila država. Na tom mestu se mogu posaditi neka druga stabla, u saradnji sa Gradskim zelenilom, koje bi dalo svoje mišljenje o tome koje drveće tu može da se sadi, smatra Simić.
– Svi su tu u pravu, zaključuje on.
Tako se čini i sa strane nama laicima sa nezavidnim poznavanjem osnova dendrologije. Nijedan argument se, čim on i dalje herojski prkosi svima, nije pokazao snažnijim od korenja tog gorostasa, pod čijim će se hladom možda uskoro i skupiti i jedne i druge komšije da nađu rešenje koje ni jedne ni druge neće ostaviti nezadovoljnim.
Novi drvocid u NS, počela masovna seča starog drveća u celom gradu

Nastavak na Luftika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.