Kako bi trebalo da izgleda idealni tim Srbije na Mundobasketu?

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jul.2023, 04:35

Kako bi trebalo da izgleda idealni tim Srbije na Mundobasketu?

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić nikako da saopšti širi spisak reprezentativaca za predstojeći Mundobasket koji se od 25. avgusta do 10. septembra odžava na Filipinima, Japanu i Indoneziji.
Dok čekamo odluku selektora pred vama je predlog finalnog spiska od 12 igrača koji bi trebalo da predstavljaju Srbiju na Mundobasketu. Naravno, sve pod uslovom da su svi zdravi i voljni da igraju za nacionalni tim.
Krenimo redom, od pozicije plejmejkera. Jasno je da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Vaslije Micić morao da se nađe na spisku putnika. Dvostruki osvajač Evrolige i nekadašnji MVP takmičenja iza sebe nema baš najsjajniju klupsku sezonu, ali bi sav svoj kvalitet mogao da pokaže baš na Filipinima. Rešio je Micić da napusti Evropu i od naredne sezone se oproba u NBA ligi u dresu Oklahome. Srpski as je u najboljim igračkim godinama i sigurno da će biti jedan od vođa ekipe.
„Pomoćnici“ Vase Micića na pleju mogli bi da budu igrači „večitih“ rivala Aleksa Avramović i Nemanja Nedović. Partizanov košarkaš pre svega je zahvalan kada je defanziva u pitanju. Sa njim bi naša selekcija dobila agresivnost na spoljnim pozicijama i mogla da izvrši pritisak na prenos lopte protivnika, dok bi Nedović bio zadužen za postizanje poena, pre svega posle karakterističnih prodora. Radi se o jednom od atletski najmoćnijih spoljnih igrača u Evropi, te bi selektor Pešić u Nedoviću mogao da dobije vrlo dobru opciju kada je potrebno promeniti tempo utakmice.
Još jedan od lidera tima morao bi da bude Bogdan Bogdanović. Lopta bi često trebalo da bude u njegovim rukama, a Bogdanović će, uz neizostavnog Jokića, biti prva napadačka opcija „orlova“ u Aziji. Sigurno je da je Bogdan najbolji šuter u našoj selekciji i trebalo bi da bude glavni „potrošač lopti“.
Pored Bogdanovića na „dvojci“ je siguran još jedan vanserijski šuter Marko Gudurić od koga se tek očekuju velike partije u dresu sa državnim grbom. Bekovska liniju treblao bi da upotpuni Vanja Marinković, koji iza sebe ima vrlo dobru evroligašku seoznu u dresu Baskonije, a pokazao se kao veoma važan igrač za našu selekciju na prošlom Evrobasketu.
„Vezivno tkivo“ Srbije na Filipinima mogao bi da bude iskusni univerzalac Nikola Kalinić, koji je u odsustvu povređenog Vladimira Lučića verovatno najkompletniji naš košarkaš, kada govorimo o igri u oba pravca. Kalinićeva minutaža na Mundobasketu trebalo bi da bude velika, a očekujemo ga i na „trojci“ i na „četvorci“ u zavisnosti od protivnika i taktičkih zamisli selektora.

Kao klasične krilne centra u rosteru Srbije za Mundobasket vidimo dva Megina đaka i od naredne sezone kolege u NBA ligi Filipa Petruševa i Nikolu Jovića.
Petrušev je zablistao prošle sezone u dresu Crvene zvezde i zaslužio odlazak u NBA ligu, gde će igrati za Filadelfija Seventisikserse. Pokazao je momak rođen 2000. godine da ima širok spektar napadačkih kvaliteta, ali će selektor Pešić morati da „zamaskira“ njegove defanzivne nedostatke. Što se tiče Nikole Jovića, on je tri godine mlađi od Petruševa, a iza sebe ima iskustvo igranje (računa se i minut) u finalnoj seriji NBA lige. Nesporno da je košarkaš Majamija velika budućnost srpske reprezentacije, a videćemo koliko će već sada moći da pomogne na parketu.
Jasno je da će najveća snaga Srbije na Mundobasketu biti najbolji košarkaš na svetu Nikola Jokić, naravno ukoliko potvrdi nastup za reprezentaciju. O Jokićevim kvalitetima ne bi trebalo trošiti reči, a sigurno da će on biti centralna tačka u velikoj većini napadačkih akcija naše selekcije. Videćemo kakva će koncepcija igre biti oko dvostrukog MVP-a NBA lige, odnosno da li će se više igrati na njegove poene ili razigravanje saigrača, druga opcija se svakako čini boljom, ali će protivnici uglavnom želeti da je onemoguće, tako što će Somborcu ostavljati više prostora da poentira.
Pored Jokića dva centra srpske reprezentacija po svemu prikazanom u prošloj sezoni trebalo bi da budu Nikola Milutinov i Alen Smailagić. Milutinov već godinama važi za jednu od najboljih „petica“ u Evropi. Odigrao je vrlo dobro u ruskoj VTB ligi za CSKA i zaslužio povratak u redove vicešampiona Evrope Olimpijakosa sa kojim će napasti titulu u Evroligi naredne sezone. Što se Smailagića tiče, jasno se videlo u finalnoj seriji AdmiralBet ABA lige koliko je košarkaš Partizana napredo

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Pogledaj vesti o: Japan,   Evroliga

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.