Japanski vrhovni sud: Bračni parovi moraju da imaju isto prezime

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski vrhovni sud: Bračni parovi moraju da imaju isto prezime

Japanski Vrhovni sud doneo je odluku prema kojoj je zahtev da bračni parovi da imaju isto prezime ustavan, što predstavlja udarac dugogodišnjoj borbi za rodnu ravnopravnost prilikom izbora prezimena.

Odlukom nije rečeno koji od bračnih partnera mora da odustane od svojeg prezimena prilikom stupanja u brak.

U Japanu su obično žene te koje uzimaju muževljevo prezime. Neke pripadnice lepšeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola, međutim, smatraju da to nije fer i tu praksu smatraju gubljenjem identiteta. U tradiconalnom japanskom braku, jedan partner, najčešće žena, ulazi u surpužnikovo domaćinstvo i registruje se kao član tog domaćinstva. Muškarci su u japanskoj tradicionalnoj kulturi prepoznati kao moćniji.

Ali, kako u poslednjih godina raste broj žena od karijere, neke od njih smatraju da promena prezimena može da unese konfuziju u njihove živote. Tako neke Japanke nastavljaju da koriste svoje devojačko prezime u profesionalnom životu, čak i kada legalno promene prezime stupanjem u brak. S druge strane, neki japanski parovi jednostavno ne registruju svoje brakove.

Kaori Okuni, jedna od podnosilaca zahteva Vrhovnom sudu, rekla je da je duboko razočarana presudom.

"Ovo će u budućnosti ostaviti posledite po one koji planiraju da se venčaju, kao i one koji tek treba da budu rođeni", rekla je Okuni na konferenciji za novinare.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.