Veliki petak: Dan tuge i poštovanja. Da li je dozvoljeno farbanje jaja?

Izvor: Svet plus, 01.Maj.2024, 21:20

Veliki petak: Dan tuge i poštovanja. Da li je dozvoljeno farbanje jaja?

Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, obeležava se kao dan kada je, po verovanju, Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti. Ovaj dan je ispunjen brojnim običajima i verovanjima, a da li je dozvoljeno farbanje jaja, saznajte u nastavku.
Farbanje jaja: Simbol rađanja i pobede nad smrću
Od ranog jutra, domaćice se bave farbanjem jaja, simbola rađanja i pobede nad smrću. U Srbiji, prvo jaje se uvek farba u crveno, simbolizujući nevino prolivenu Hristovu krv. Ovo jaje, poznato kao “čuvarkuća”, čuva se kao amajlija za zdravlje cele porodice.
Običaji i verovanja: Dan posvećen poštovanju
Na Veliki petak, vernici se uzdržavaju od teških poslova...
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

KAKO OFARBATI JAJA U METALIK ZLATNU? Bez hemije, potrebne su vam samo dve namirnice!

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 02.Maj.2024, 10:39

Tako je jednostavno, a tako moćno izgledaju! Bliži se Veliki petak, a sa njim i omiljeni običaj – farbanje jaja. U svakoj kući po tradiciji se prvo farba jedno crveno jaje, koje će biti čuvarkuća, a potom možete da pustite mašti na volju i ofarbate jaja u željene boje, tehnikom koja vam...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.